Izraelci s Američany: s cenou bitcoinu manipulovala dvojice židovských robotů

Markus a Willy, židovští roboti
Markus a Willy, židovští roboti

S cenou bitcoinu manipulovali golemové. Skandální odhalení přinesla společná práce amerických vědců z univerzity v Tulse spolu s izraelskými vědci z univerzity v Tel Avivu. S cenou bitcoinu v roce 2013 manipulovala totiž dvojce židovských robotů – Markus a Willy. Tyto golemy, tzv. boty, stvořil Mark Karpeles, ředitel zkrachovalé burzy Mt. GOX. Není jasné, jestli při tvoření botů Markuse a Willyho použil kabalu, či jiný programovací jazyk. Vědci to oznámili v práci Price Manipulation in the Bitcoin Ecosystem.

Bot Markus

Golem Markus od 14. února do 27. září 2013 neoprávněně získal 335 898 bitconů. Markusovi se podařilo obelstít transakční systém, na burze kupoval bitcoiny i po zavírací době a neplatil za ně prodávajícím.

Bot Willy

Po odmlčení robota Markuse přichází na řadu Willy, od 27. září 2017 začíná řádit. Vždy nakoupí prostřednictvím jednoho účtu bitcoiny za 2,5 milionu dolarů, odmlčí se, založí další účet a rovněž nakoupí za 2,5 milionu dolarů. Willy takto nakoupil celkově  268 132 BTC, za které ovšem nezaplatil.

Souhrnou škodu, kterou napáchali hackeři na Mt Gox burza vyčíslila na 650 000 bitcoinů.

V době, kdy na Mt. Goxu řádili boti nazvaní Markus a Willy, cena za jeden bitcoin stoupla ze 150 na 1000 dolarů. Vědci zjistili, že během dní, kdy byli boti aktivní, cena šplhala nahoru, zatímco jindy spíš stagnovala nebo i klesala. Aktivita botů tvořila 20 % denních objemů transakcí na Mt. Goxu. Burza se navenek tvářila, že je vše v pořádku. Poptávka po BTC zvyšovala cenu kryptoměny.

Mt. Gox spolu s Bitstampem, Bitfinexem a Btc-e patřil mezi čtyři největší bitcoinové burzy, takže Willy s Markusem měli na svědomí až 12 % denních transakcí. Způsobili tím globální obchodní horečku.

zdroj: Lukáš Václavík: Manipulace s Bitcoinem. Růst ze 150 na 1000 dolarů mohl způsobit jediný člověk

Dle vědců za golemy Markem a Willym stojí právě Markus Karpelès. Zajímavostí je, že jméno Karpeles pochází údajně z regionu Čech. Alespoň to tvrdí zdroj, na který se odkazuje stránka o tomto příjmení na wikipedii – http://forebears.io/surnames/karpeles.

Karpeles je židovské příjmení nacházející se v 18. století v Čechách (dnes Česká republika). Zdá se, že je to výhradně židovské jméno, které se nyní nachází především v židovské diaspoře mimo Evropu. Jméno pochází od člověka jménem Karpel, což je drobná forma ruské Karp, což znamená ovoce mysli, tj. Moudrost. Karp je odvozen z řeckého karpusu (Καρπος.)  Jako příjmení to znamená doslova potomek moudrého.

Kolik stojí aktuálně bitcoin?  Bitcoin a jiné kryptoměny zažívají výrazné korekce, berte článek jako pokus o odlehčení. Cena bitcoinu za poslední měsíc klesla totiž o téměř 45 %.  Ale i tak, kdyby tito roboti se chtěli české republice odvděčit, hodnota jejich bitcoinů je 149 275 873 500 Kč. Je to o řád méně, než státní dluh České republiky.

bitcoin propad o 44 %
bitcoin propad o 44 %

Pamatujte, nízká cena bitcoinu – držte, neprodávejte a dokupujte.

Chování pana Karpelese a jeho kryyptogolemů se neslučuje s židovskou ani křesťanskou tradicí, tato náboženství ctí zásadu ochrany majetku (nepokradeš, nebudeš dychtit po majetku bližního svého). Bohužel původ, náboženství či etnická příslušnost není zárukou čestného jednání.

Pokud by pan Karpeles chtěl, z toho, co zbylo oficiálně burze Mt. Gox po krachu, by mohl vyplatit své věřitele. Jejich pohledávky jsou vypočteny ve fiat měně v době bankrotu. Cena bitcoinů od té doby výrazně stoupla, ještě by mu zbylo.

Doporučení: dejte si do záložek naší čtečku novinek a sledujte přes ní, co píší jinde, ať vám nic neuteče, a investujte uvážlivě:

Právě píší jinde

 

Did you like this?
Tip Jiří Meitner with Cryptocurrency

Donate Bitcoin to Jiří Meitner

Scan to Donate Bitcoin to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some bitcoin:

Donate Bitcoin Cash to Jiří Meitner

Scan to Donate Bitcoin Cash to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send bitcoin:

Donate Ethereum to Jiří Meitner

Scan to Donate Ethereum to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some Ether:

Donate Litecoin to Jiří Meitner

Scan to Donate Litecoin to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some Litecoin:

Donate Monero to Jiří Meitner

Scan to Donate Monero to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some Monero:

Donate ZCash to Jiří Meitner

Scan to Donate ZCash to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some ZCash:
Izraelci: cenou bitcoinu manipuloval golem
Souhrn
Golemové manipulovali bitcoinem
Jméno článku
Golemové manipulovali bitcoinem
Popis
Izraelští a američtí vědci odhalili, že s cenou bitcoinu manipulovala dvojice židovských robotů Markus a Wili. Zvedli cenu bitcoinů ze $150 na $1000 a položili burzu MtGox.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                            

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..