Diverzifikace investičního portfolia
Seriál Základní principy investování pro drobné investory, díl pátý – Diverzifikace investičního portfolia

Seriál Základní principy investování pro drobné investory, díl pátý – Diverzifikace

Diverzifikace je druhým nástrojem, kterým velmi výrazně a účinně snižujeme míru rizika. Základním principem je určení podílu akcií, dluhopisů a alternativních investic, do kterých řadíme třeba nemovitosti, komodity a další aktiva. Toto základní rozdělení musí odpovídat rizikovému profilu investora, protože primárně určuje rizikovost celé investice. V dalším kroku se pak jedná se o rozložení aktiv v regionálním, oborovém či ještě jiném členění.

Chtěl bych na tomto místě zdůraznit fakt, že základním předpokladem úspěchu v investování musí být kázeň.
Investor, který je svým založením a myšlením konzervativní nebo opatrný, nemůže – lépe řečeno nesmí – „naprat“ všechny peníze do rizikových akcií pod vidinou velkého zisku. Při značné volatilitě, to je kolísání hodnoty, většinou nezvládne své emoce a dopustí se chyb. Naopak by měl investovat v souladu se svým myšlením opatrně, tedy do dluhopisů, případně do komodit. Akciová složka by v jeho portfoliu měla tvořit třeba jen 20% aktiv.

Oproti tomu agresivní dynamický investor dluhopisy pohrdne a investuje převážně do akcií. Díky svému založení a víře, že volatilita je normální a běžnou součástí investování, ho nějaké výkyvy nerozhází a on věří v úspěch své investice a jeho víra je správná, protože akcie na dlouhodobém horizontu vždy nesou větší zisky. Říká se tomu riziková prémie, je to odměna za postoupené riziko. Musíte jen dobře zvládat někdy divočejší průběh a občasné korekce trhů.

Aktiva diverzifikujeme regionálně, např. americké, evropské a asijské trhy. V současné době je rychlejší růst ekonomik v Asii než v Evropě, ale Evropa má zase stabilnější výhled a vy si musíte vybrat nebo investovat do obou regionů. Další možností je členění na rozvinuté a rozvíjející se trhy, tzv. emerging markets. Největší význam má členění oborové, tedy třeba technologie, farmacie, strojírenství, věda a výzkum atd. Každý obor má svoji dynamiku a rozvíjí se určitým tempem. Některý investor vsadí na současný silný růst technologických oborů, jiný vidí perspektivu v ropném průmyslu a další věří třeba ve skvělou budoucnost farmaceutických firem vyvíjejících generická léčiva. „Proti gustu žádný dišputát“, jak říkala moje babička. Jde jen o to, zdá má investor dostatek relevantních informací o tom kterém oboru. A já se obávám, že běžný drobný investor takové informace nemá. Je proto dobré nechat si poradit. To není ostuda, že něco nevíte, ostuda je, když nevíte a hrajete si na odborníka.

Kdyby jste chtěli vytvořit dobře diverzifikované portfolio z jednotlivých titulů, bude to velmi náročné a nesmírně drahé. Optimálním řešením je proto investovat prostřednictvím podílových fondů, které základní diverzifikaci zajišťují. Můžete nakoupit třeba akciový globální růstový fond a máte vystaráno, protože fond sám nakupuje konkrétní akcie z různých oborů a v různých regionech. Obdobně fond státních dluhopisů investuje v různých státech a nakupuje bondy s různou délkou splatnosti a odlišnou procentuální mírou výnosového kupónu a i tímto způsobem zajišťuje diverzifikaci. Další výhodou podílových fondů je skutečnost, že na koupi jednoho podílu je třeba jen malé množství peněz, takže můžete s přijatelným obnosem dosáhnou velmi pokročilého stupně diverzifikace a rozložení rizika.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Diverzifikace investičního portfolia
Souhrn
Diverzifikace investičního portfolia
Jméno článku
Diverzifikace investičního portfolia
Popis
Michal Valíšek se v pátém dílu seriálu o základních principech investování věnuje tématu diverzifikace portfolia. Jak diverzifikovat a na co dát pozor.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                        

Jedna reakce na “Diverzifikace investičního portfolia

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..