Michal Valíšek, Závěrečný díl seriálu Základní principy investování pro drobné investory
Michal Valíšek, Závěrečný díl seriálu Základní principy investování pro drobné investory

Závěrečný díl seriálu Základní principy investování pro drobné investory

Přehled dílů seriálu:

  1. Šest investičních zásad
  2. Volba investice
  3. Výběr investiční strategie
  4. Časový horizont investic
  5. Diverzifikace investičního portfolia
  6. Zvládání emocí
  7. Dlouhodobost cílů
  8. Jak postavit dobré investiční portfolio
  9. Podílové fondy
  10. Závěrečný díl seriálu

Dnes končíme závěrečným desátým dílem seriál, kterému jsem dal název „Základní principy investování pro drobné investory“. Chcete-li, může to být vaše „investiční desatero přikázání“. Dozvěděli jste se v něm to podstatné, co potřebujete vědět, pokud chcete do světa investic vstoupit.

Znáte jednotlivé druhy aktiv a základní investiční strategie, důležitost dobře postaveného portfolia i to, jakou roli hraje čas. Víte, že musíte ovládat své emoce a věřit v dlouhodobost svých cílů. Byly vám představeny investiční podílové fondy jako optimální prostředek pro realizaci vašich záměrů. Zbývá tedy jen jediné – začít. A zde se možná musíme ještě malinko zastavit. Někteří z vás si jistě položí otázku – proč? Proč investovat, proč si ukládat a zhodnocovat peníze tímto způsobem? Mám na to velmi jednoduchou odpověď. Protože vám nic jiného nezbývá, pokud chcete být finančně dobře a dostatečně zajištěni.

Investování na finančních trzích je jediná smysluplná cesta.

Možná vám uniklo nebo si neuvědomujete, že tradiční a každému dobře známé způsoby jako je stavební spoření či penzijní fondy již dávno neplní svůj účel tak jako kdysi a výnosy těchto produktů jsou tristní. Jestli pak jste si spočítali, že veškerý úrokový výnos za šest let stavebního spoření je pohlcen poplatky, které za těch šest let zaplatíte a jediným plusem je státní podpora? Výnosy ze stavebního spoření jsou ale zdaněny a pokud ještě odečtete inflaci, zjistíte, že vám oblíbené „stavebko“ nevydělalo vůbec nic! Proto počet klientů stavebních spořitelen každý rok významně klesá. Za rok 2015 o 8,4%, za rok 2016 o 5,5% a za loňský rok o 3%. Podobně, co se týče zhodnocení, jsou na tom současné penzijní fondy. Víte, že za loňský rok naprostá většina penzijních fondů nedokázala zhodnotit vklady svých klientů nad úroveň inflace? Měly výnosy nižší než inflace a reálné zhodnocení úspor klientů těchto fondů tak bylo záporné! Když si uvědomíte, že i výnosy penzijních fondů jsou zdaněny a ke svým uspořeným penězům se po řadu dlouhých let nedostanete, ani příspěvek zaměstnavatele nepřeváží nevýhody tohoto produktu. O bankovních produktech jako je spořící účet nebo termínovaný vklad nemá ani smyslu hovořit, jejich úročení je žalostné a hluboko pod úrovní inflace. Zde vás žádný zisk nečeká.

Proto tvrdím, že pokud chcete své volné peněžní prostředky účelně a výnosně ukládat a máte dostatečně dlouhý časový horizont, je investování na finančních trzích ta správná cesta. Riziko se dá eliminovat způsobem, o kterém jsme již hovořili a dlouhodobé výnosy i perspektivy akciových, dluhopisových a komoditních trhů vám jasně ukazují a dokládají správnost tohoto záměru.

Vím a chápu, že mnozí z vás nejsou zcela přesvědčeni, váhají nebo se i trochu bojí, ale je zde přece možnost zkusit tuto cestu s malým objemem peněz a po čase sami uvidíte, zda jste se rozhodli správně. Já i moji spolupracovníci jsme připraveni vám začátky usnadnit radou, vysvětlením i modelováním možných variant. Můžeme vám poskytnout kompletní servis. O své klienty se staráme po celou dobu jejich aktivit na finančních trzích a jsme jim kdykoliv k dispozici. Neváhejte nás kontaktovat, za schůzku a konzultace si nic neúčtujeme. Prospěch klienta stavíme totiž před svůj vlastní.

A protože dnešním dílem končí tento úvodní seriál, mám na vás jednu prosbu. Dejte mi námět na další díly. Ptejte se na to, co vám nebylo zcela jasné, napište si o to, co chcete více analyzovat či vysvětlit. Napište si o témata, kterým se mám věnovat v příštích článcích.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Závěrečný díl seriálu
Souhrn
Michal Valíšek
Jméno článku
Michal Valíšek
Popis
Poslední díl seriálu o Základních principech investování pro drobné investory. Navrhněte prosím v komentářích, jakým směrem by se mohl pan Valíšek v dalším investičním seriálu vydat.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..