Seriál Základní principy investování pro drobné investory, díl devátý - Podílové fondy
Seriál Základní principy investování pro drobné investory, díl devátý – Podílové fondy

Seriál Základní principy investování pro drobné investory, díl devátý – Podílové fondy

Jak jsem slíbil, bude dnešní povídání o tom, co jsou a jak fungují podílové fondy. Především se však soustředím na přínos, který pro drobného investora mají.

Podílový fond (dále jen PF) je právnická osoba, kterou zakládá banka, velká investiční společnost či skupina osob. PF má některé základní dokumenty, především STATUT či také PROSPEKT. Zde je definováno, kdo fond založil, jeho základní jmění, rozsah činnosti, sídlo fondu, jeho právní domicil a především zaměření a cíle investiční politiky. Dozvíme se, zda se jedná o fond akciový, dluhopisový či jiný, zda investuje globálně nebo jen v určit části světa, do kterých oborů atd. Dalším významným dokumentem jsou KLÍČOVÉ INFORMACE PRO INVESTORY. Zde je již více podrobnějších informací, např. jsou zde uvedeny největší pozice, které má fond v držení, výsledky fondu, jméno manažera a aktuální hodnota podílu.

Zkušenější investor již mnoho odvodí z názvu fondu. Tak třeba slova Global growth znamenají globální růstový fond, Franklin Technology jasně ukazuje zaměření fondu na obor technologií, Global Small-Mid Cap znamená, že fond investuje do firem s nižší až střední kapitalizací. U dluhopisových fondů najdeme v názvu slovo BOND. Třeba Euro Bond Goverment nám říká, že se jedná o dluhopisový fond, který investuje do evropských vládních dluhopisů. V tom se každý investor po krátkém čase bude velmi dobře orientovat.

PF vydává své vlastní podílové listy, které vy jako investor nakupujete a máte každodenní přehled o ceně těchto podílových listů. Pokud fond investuje dobře a burzovní hodnoty vlastněných aktiv stoupají, stoupá i cena podílového listu fondu. Nemusíte se tedy zabývat ničím jiným, investování přes PF je proto velmi jednoduché a transparentní. Podílové listy můžete kdykoliv odprodat, fond je povinen je ihned odkoupit (otevřené PF) a vy tak můžete rychle dostat své peníze, pokud je budete potřebovat.

Nyní si řekněme, proč je investování do PF přínosné a já bych skoro řekl, že nutné či jedině možné. V minulém článku jsem vysvětlil, že vytvoření kvalitního portfolia z jednotlivých titulů je obrovská práce vyžadující mnoho znalostí, informací a zkušeností a vyžaduje velké množství peněz i času. My ale můžeme nakoupit podílový list některého fondu. PF má obvykle majetek ve výši několika desítek milionů v nějaké měně a může nakupovat akcie či jiná aktiva velkého množství společností. Tím máte i vy svůj podíl v těchto firmách, byť zprostředkovaně, ale máte a čerpáte veškeré výhody plynoucí z tohoto vlastnictví. Podílíte se na růstu hodnoty i dividendách.

Nesmírnou výhodou je, že minimální částka, kterou musíte investovat, je třeba 20 tisíc CZK u jednorázového nákupu nebo 500 CZK u pravidelné měsíční investice. Pokud si necháte poradit od dobrého investičního poradce, můžete při nákupu pěti až sedmi fondů pokrýt veškeré požadavky na vytvoření docela kvalitního portfolia. Jako drobnému investorovi vám stačí 3 500 Kč měsíčně na investice do sedmi PF a máte vystaráno. A to si myslím, že je částka, kterou si téměř každý z vás dnes může dovolit. Nakupovat více fondů, třeba dvanáct, je již trochu kontraproduktivní, protože se působnosti a zaměření fondů začnou překrývat. Za optimální počet považuji sedm až osm fondů. Můžete také nakoupit fondy, které investují v tuzemské měně, v dolarech, eurech atd. a snížit tak významně měnové riziko. To je přínosné především pro ty z vás, kteří pobírají příjem nebo jeho část např. v Eurech, ti pak logicky mohou investovat v této měně.

PF je na trhu mnoho, několik tisíc a výběr je tedy bohatý. Každý investor najde zcela jistě ten svůj fond, který mu bude „vonět“ a do kterého bude rád a s nadějí investovat. Další nezanedbatelnou devizou je bezpečnost. Na fondy dohlíží několik orgánů. V prvé řadě je to dozorčí rada každého fondu, která kontroluje práci portfolio managera. Na fond jako celek dohlíží orgány centrální banky příslušného státu a také banka, přes kterou fond realizuje své obchody.

Základní výhody investování prostřednictvím PF jsou následující:

  • stačí investovat menší částky
  • jednoduchost a transparentnost
  • přehlednost
  • nízké vstupní náklady
  • okamžitý zpětný odkup bez poplatků
  • profesionální správa
Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Podílové fondy
Souhrn
Podílové fondy
Jméno článku
Podílové fondy
Popis
V devátém dílu seriálu o základních principech investování pro drobné investory se nezávislý investiční konzultant Michal Valíšek věnuje tématu podílových fondů.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                        

Jedna reakce na “Podílové fondy

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..