Jak na krátkodobé vklady
Jak na krátkodobé vklady

Protože minulým příspěvkem jsem ukončil seriál „Základní principy investování pro drobné investory“, vyzval jsem vás, abyste navrhli další téma, které by vás zajímalo a přispělo k rozvoji a obohacení vašich znalostí z prostředí světa investic. Na tuto výzvu reagoval – bohužel – jen jediný člověk, pan Martin Šuba. Zajímalo jej, jak naložit s penězi v krátkodobém časovém horizontu. A protože byl jediný, není problém vyhovět a napsat pár řádek na toto téma.

Základní schéma je prosté a zná to téměř každý z nás. Mám pár set tisíc a vím, že je budu v horizontu dvou či tří měsíců nebo roku potřebovat. V této situaci jsem nyní i já. Mám pár set tisíc a budeme kupovat nové auto a nevíme, jestli již na dovolenou nebo až na podzim.

Odpověď jsem dal nepřímo již v minulých článcích. Investovat v tomto případě na akciovém či dluhopisovém trhu není vhodné, protože výnos bude rozhodně menší, než vstupní poplatek a co je podstatné, není nikde řečeno, že v tak krátkém období vůbec nějaký zisk bude, zvláště v současnosti, kdy trhy mají vysokou volatilitu (kolísání) a další směr vývoje není zcela jasný. Jsem proto toho názoru, že jediné, co můžeme udělat, je převést peníze na spořící účet, který je zdarma a vydělá pár korun, a to doslova. Já jsem to tak udělal a banka mi za minulý měsíc připsala 15 Kč. Takže o zisku to rozhodně není, ale peníze jsou uloženy bezpečně a „vydělávají“. Další možnou alternativou je krátkodobý termínovaný vklad, ale výsledek je stejný nebo velmi podobný. Jiné řešení neznám, ani fondy peněžního trhu na dva měsíce zajímavé nebudou a pokladniční poukázky nejsou pro soukromé osoby příliš dostupné. Což je také důvod, proč se specializuji na dlouhodobé investování, kde se vždy nabízí celá řada možností.

Ale pan Šuba o něčem zajímavém ví a třeba poradí. Jeho řešení je zcela netradiční a ukazuje, že i v oblasti investic se rodí nové věci. Neznám ovšem smluvní podmínky, zajištění návratnosti, garance a další potřebné informace, ale zajímavý nápad to rozhodně je.

K řešenému problému se podle mého názoru musí přistupovat následovně.

Pokud chci v blízké budoucnosti utratit své peníze smysluplným způsobem, to je za bydlení, vzdělávání, auto, které potřebuji pro svoji práci, rozvoj svého podnikání atd., preferuji svůj záměr a krátkodobý zisk z investic není na prvním místě mého zájmu.

Jinak by tomu bylo, pokud chci kupovat nové auto jen proto, že si nové auto koupil soused. To hodnotím jako hloupost. Rozumný člověk by dal v takovém případě přednost investicím do akcií či jiných aktiv.

A pak je tu ještě jeden úhel pohledu. Je dobré zvážit, zda opravdu musím své ušetřené penízky utratit. Jednal jsem např. s člověkem, který nechtěl investovat na finančních trzích, protože plánoval pořízení dalšího bytu pro účely pronájmu. Chvíli jsme počítali a nakonec jsme se dohodli. Vložil své peníze do akciových fondů, na koupi bytu si vzal hypotéku a současný stav je takový, že jeho příjem z pronájmu je o dost vyšší, než splátka hypotéky a ještě vydělává na akciích. Je za vodou, jak se říká.

A ještě jedna poznámka.

Nikdy se nesnažte za každou cenu všechny peníze někam alokovat. je dobré nechat si alespoň tři měsíční platy jako hotovostní rezervu.

Protože, jak nás učí Murphyho zákony:

Když se něco může pokazit, tak se to pokazí a pokazí se to v nejhorší možnou chvíli.

I podílové nebo penzijní fondy si nechávají cca 5 – 10 % kapitálu v hotovosti jako rezervu.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Jak na krátkodobé vklady
Souhrn
Jak na krátkodobé vklady
Jméno článku
Jak na krátkodobé vklady
Popis
Michal Valíšek se ve svém článku odpovídá na dotaz pana Martina Šuby, který se dotazoval, jak naložit s penězi v krátkodobém časovém horizontu. Přečtěte si, jak tedy krátkodobě investovat peníze, když je budeme za několik měsíců potřebovat. Ptejte se pana Valíška na to, co vás ohledně investic zajímá, pište mu o další články, rád vám pomůže. Sami se můžete vyjádřit v komentářích a přijít s novou myšlenkou.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele

Jedna reakce na “Jak na krátkodobé vklady

  • 6. 4. 2018 v 11:58
    Permalink

    Zdravím a děkuji panu Valíškovi za reakci.
    V době, kdy jsou v podstatě všechny nástroje finančního trhu v krátkodobém horizontu s výnosem pod inflací, jsme vytvořili produkt safefuture.cz a nabízíme tak smysluplnou alternativu. Korektní podmínky je možné vytvořit výhradně v sektoru nejmodernějších technologií a know-how, kterým my disponujeme.

    Stručně základní výhody: unikátní způsob, jak dát klientům v krátkodobém horizontu (2 roky) možnost zhodnotit dosažitelnou investici (150 000 Kč a násobky) až 21 % p.a. formou výplaty pevně daného měsíčního nájmu, navíc s jistinou vlastnictví výkonného serveru po celou dobu nájmu – to vše bez vstupních, výstupních nebo jiných poplatků.

    Prvních 100 serverů už v tomto módu jede a klienti již dostávají své nájmy. Naše okamžitá kapacita je cca 4200 serverů a snadno ji umíme navýšit. Máme již na tento výkon odběratele i další poptávky.

    Produkt je určený jak koncovým spotřebitelům, tak podnikatelským subjektům.
    Pokud budete mít zájem o podrobnější informace, volejte mi kdykoli na: 730 870 820
    Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..