Investování do ropy. Ropa – současnost a budoucnost, 1. díl
Investování do ropy. Michal Valíšek: Ropa – současnost a budoucnost, 1. díl

Dnes si budeme povídat o komoditě, která má zásadní význam pro světový obchod a hraje obrovskou roli i na finančních trzích. Je to ropa. Téma je to bohaté a proto je opět rozdělíme do dvou článků.

Cena ropy je určující nejen pro hodnoty akcií mnoha firem, ale podstatným způsobem ovlivňuje také výsledky státních rozpočtů zemí, které jsou na její produkci závislé. Snad ani není potřeba popisovat šíři jejího využití v průmyslu i v zemědělství. Všichni víme, že výrobků, které jsou z ropy nebo z ropných produktů vyráběny je tolik, že nebýt ropy, budou v obchodech „prázdné regály“ a budeme jezdit zase na páru nebo šlapat na kole.

Důležitost této komodity snad nejlépe pochopíme z faktu, že na ropě je přímo či nepřímo závislá asi jedna třetina amerického průmyslu. Kromě těžebních firem to jsou společnosti, které se zabývají průzkumem ložisek (včetně satelitních průzkumů), technologií těžby, přepravou a skladováním surové ropy (včetně lodní přepravy) a teprve potom nastupuje celý rozsáhlý komplex, kterému říkáme petrochemický průmysl a v něm hraje prim výroba pohonných hmot. Až někde na úplném konci je malá firma, která vyrobí třeba plastovou láhev. Není proto divu, že pokud se cena ropy pohne tím či oním směrem, akciové trhy reagují bezprostředně. Bez nadsázky můžeme prohlásit, že hodnota našich investic na ropě do značné míry závisí.

Proto nás samozřejmě zajímá, co cenu ropy určuje a jak se tvoří. Stejně jako u jiných komodit je to především poptávka a na druhém místě jsou těžební náklady. Ale protože ropa má zcela mimořádné postavení, vznikl již v roce 1960 kartel OPEC, což je mezivládní organizace, která prostřednictvím limitů těžby reguluje cenu ropy. Z původních pěti zemí má dnes členů čtrnáct a další země zvažují přistoupení do tohoto kartelu. V minulých desetiletích měla OPEC výsadní postavení a přímo ovlivňovala cca 80% trhu, ale dnes, kdy mimo ni stojí významní producenti jako je Rusko a USA, již takovou váhu nemá.

Cena

Jak se v nedávné minulosti a v současnosti vyvíjela a vyvíjí cena ropy? Od tzv. třetí ropné krize, kdy se cena v polovině roku 2014 pohybovala nad 110 dolary za barel a následně spadla až pod 30 dolarů na začátku roku 2016, se situace významně stabilizovala a do roku 2017 se nedělo nic až tak pozoruhodného. Cena ropy se pohybovala v rozumném pásmu mezi 50 až 60 dolary za barel. Určujícím prvkem v roce 2017 byla dohoda ropného kartelu OPEC a některých dalších nečlenských zemí o snížení dodávek ropy na světový trh. Cílem bylo snížit zásoby a zvednout cenu. Na první pohled se zdálo, že to moc nefunguje. K dohodě se nepřidaly některé státy, např. USA, Nigérie nebo Írán a těžba ve Státech navíc rychle rostla. A protože globální tempo růstu ekonomiky nebylo velké, zásoby dlouho neklesaly a cena také nerostla příliš nad 50$ za barel a když, tak ne na dlouho. Ale nenechme se mýlit. Tam, kde to bylo důležité, se změny projevily. A tím důležitým jsou pro OPEC peníze, které tečou do státních pokladen.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) vypočítala, ropný kartel vydělal v prvním pololetí roku 2017 o skoro 75 milionů dolarů denně navíc, než v posledním čtvrtletí roku 2016. A to i přesto, že společná denní produkce ropy se snížila – z 33,3 milionu na 31,9 milionu barelů denně. Cena např. severomořského Brentu totiž vzrostla ze 46 $, kde byla v době uzavření ropného paktu, na průměrných 52$. A to byl důvod, proč byla dohoda o snížení těžebních kvót v květnu prodloužena i na rok 2018. Kromě toho letos platí kvóty i na Libyí a Nigérii, a tak není divu, že v současné době jsou světové zásoby ropy na polovičních hodnotách, než tomu bylo na počátku roku 2017 a dále klesají. V současné době jsou světové zásoby na pětiletém minimu.

Pro letošní rok je jako výchozí premisa uvažovaný předpoklad, že poptávka a nabídka této klíčové suroviny bude v rovnováze. Při očekávaném růstu globální ekonomiky bude nárůst poptávky bez problémů pokrytý zvýšením těžby. Jenže kdo toto zvýšení obstará? Ropný kartel OPEC a některé další státy včetně Ruska snížily vloni svoji produkci s cílem zvýšit cenu ropy. Ze začátku se zdálo, že to moc nefunguje, ale díky vyššímu a hlavně globálnímu růstu ekonomiky se postupně snižoval přebytek ropy na trhu a pak došlo i na zvýšení ceny. Od října 2017 se cena dostala až nad 60$ za barel a OPEC se proto dohodl na prodloužení nižších těžebních kvót až do konce letošního roku a očekává se i možné prodloužení tohoto termínu. Pak by se ovšem OPEC nemohl podílet na krytí zvýšené poptávky a logicky by ztrácel svoje tržní pozice.

Navíc je zde jeden nesmírně důležitý faktor. Ve Spojených státech byla k dokonalosti dopracována metoda hydraulického štěpení ropy, tzv. frakování, které přináší mnohem vyšší efektivitu těžby, lepší výtěžnost a logicky také nižší náklady. Spojené státy se stanou ve velmi krátké době nejen plně soběstačné, ale mají ambice stát se největším světovým producentem ropy (i zemního plynu) a předstihnout tak nejen Saudskou Arábii ale také Rusko. Je zcela zřejmé, že to bude mít zásadní dopad nejen na cenu suroviny, ale také na energetickou strategii a investiční trendy. Na to musí OPEC a jeho partneři reagovat. Pokud však zvýší svoji produkci, sníží také cenu a budou zpátky v situaci, která byla na podzim v roce 2016. Pro OPEC je to začarovaný kruh, ze kterého není úniku.

Nicméně, v současné době má cena ropy stoupající tendenci, protože růst globální ekonomiky pokračuje a zásoby klesají. Ropa WTI je na 70$ a severomořský Brent atakuje již hranici 90$ za barel.

Pokračování zde:

Ropa – současnost a budoucnost, 2. díl

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Ropa – současnost a budoucnost, 1. díl
Souhrn
Ropa – současnost a budoucnost,  1. díl
Jméno článku
Ropa – současnost a budoucnost, 1. díl
Popis
Cena ropy. V dnešním díle se Michal Valíšek zamýšlí nad ropou. Ropa má zásadní význam pro nejen petrochemický průmysl, ropné produkty se používaj v každém odvětví průmyslu. Jak se bude vyvíjet její cena?
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                        

Jedna reakce na “Ropa – současnost a budoucnost, 1. díl

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..