V minulém článku jsem psal o technologiích. Dnes bych na toto téma volně navázal, protože jsem shodou okolností na serveru Patria.cz nedávno četl velmi zajímavý článek, jehož téma má k technologiím blízko. Jednalo se o téma technologie v bankovnictví a na finančních trzích vůbec, a to nás všechny jistě zajímá. Uvedený článek necituji celý, je trochu moc odborný, pouze z něj čerpám a doplňuji o vlastní poznatky a názory.

Pro uvedené technologie se již vžilo označení „FinTech“ a stává se součástí našeho dnešního běžného slovníku. Co se skrývá pod tímto označením? Jsou to technologie, které nahrazují chybujícího člověka, tedy bankéře, analytika, brokera či některé další profese na finančních trzích. Tyto profese mají společné to, že tito pracovníci musejí přečíst, zpracovat a vyhodnotit obrovské množství informací a údajů a vyvodit z nich nějaké závěry, doporučení a přijmout zcela konkrétní rozhodnutí, často ve velmi krátké době a pracují tedy pod tlakem. To v sobě logicky nese vysokou možnost omylu a chyby. Nesprávné rozhodnutí má velmi závažné následky.

Stejně jako se mění prakticky všechny obory lidské činnosti, mění se i finanční svět. Vznikají nejen nové produkty, ale také nové segmenty finančního trhu. Před pár lety nikdo neznal pojem ETF, nebyly kryptoměny, velké světové burzy nebyly globálními hráči poskytujícími širší spektrum služeb, než tomu bylo před třeba deseti lety. Pro tyto účely jsou vyvíjeny stále dokonalejší a výkonnější hardwary a software nemůže zůstat pozadu. Výkon dnešních počítačů dovoluje např. provádět platby v reálném čase, to znamená, že převodní příkaz je realizován a zaúčtován v řádu vteřin. Brzy se prý tato novinka má objevit i u nás. To bude jenom dobře, konečně se firmy přestanou dohadovat, co je to termín splatnosti, jestli den odeslání platby z účtu odběratele nebo den připsání peněz na účet dodavatele (zákon to neupravuje).

Do finančního světa se pomalu vkrádá umělá inteligence. Takový počítač již není jen PC, vlastně je to robot, který to obrovské množství dat a informací z celého světa nepřetržitě zpracovává a podle zadaných algoritmů vydává doporučení. Umělou inteligenci již využívají i velké firmy a není jistě daleko doba, kdy se začne vkrádat i do našich domácností. V dnešních smartphonech již dnes máme několik velmi dobrých a moderních aplikací, které práci s financemi povýšily na novou úroveň, ještě před několika málo lety téměř nepředstavitelnou. Končí éra, ve které banky a další finanční společnosti nabízely služby. Dnes si můžeme potřebné služby vyhledávat a pořizovat pomocí chytrých aplikací a brzy i pomocí umělé inteligence. Z umělé inteligence budou profitovat i firmy. Zmizí tradiční bariéry pomalých a drahých mezinárodních plateb, umělá inteligence bude s přehledem řídit firemní finance i obchod.

Do světa financí vstupují noví hráči, konkrétně firmy jako Amazon či Google. Tyto firmy mají značné množství volných peněz, technologie, přístup na mezinárodní trhy a mohou tak velmi dobře „zpeněžit“ svoji širokou uživatelskou základnu poskytováním bankovních či obecně finančních služeb. Končí tak doba tradičních bank a burz. Brzy budeme jen nostalgicky vzpomínat na dobu, kdy impozantní průčelí budovy s pokud možno hodně starým datem vtesaným do kamene, bylo symbolem úctyhodné bankovní instituce.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
FinTech
Souhrn
FinTech a budoucnost bank
Jméno článku
FinTech a budoucnost bank
Popis
Přečtěte si článek ekonoma Michala Valíška na téma FinTech. Co to je ten FinTech a co si o něm myslí? Odzvonilo tradičním bankám? A které firmy se mohou v tomto novém odvětví dobře uplatnit?
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..