Srpen jako celek nebyl vůbec špatným měsícem, ale nevyzněl zcela jednoznačně. Především americké akcie výrazně posílily, oproti tomu však Evropa svůj potenciál neukázala. Spojené státy těžily především z dobrých výsledků doznívající výsledkové sezóny. Kromě sektoru cyklického zboží posilovaly akcie také v důsledku rostoucích cen ropy. Ceny této komodity rostly v důsledku výpadku těžby ve Venezuele a jako důsledek vyhlášeného embarga na íránskou produkci.

Významným stimulem růstu bylo také dosažení obchodní dohody mezi USA a Mexikem a můžeme to považovat za první úspěch prezidenta Trumpa. Akcie tak v závěru měsíce rychle stoupaly a přepisovaly milníky. Technologický index Nasdaq Compozite poprvé překonal hranici 8 000 bodů a hlavní akciový index S&P500 se dostal nad 2 900 bodů. I když v posledních srpnových dnech přišly drobné poklesy, byl srpen na Wall Streetu dobrým měsícem.

Takové ekonomické impulsy v Evropě chyběly. Zde převážila negativa geopolitického charakteru a jednalo se zejména o zvětšující se nejistotu, zda bude ve stanoveném termínu dokončeno jednání o brexitu, popřípadě zda bude vůbec nějaké dohody dosaženo. Tvrdý postup nové italské vlády ohledně přijímání migrantů vyvrcholil výhrůžkou, že Itálie bude blokovat přijetí unijního rozpočtu, a to by byla tvrdá rána. Výsledkem těchto i dalších politických problémů a svárů je rozhádanost evropských politiků a jejich neschopnost táhnout za jeden provaz a účinně pomáhat ekonomickému rozvoji nebo jej nějakým vhodným způsobem stimulovat. A bylo by to potřeba, protože evropská ekonomika zpomaluje. Růst HDP Německa ve výši 0,5% za druhé čtvrtletí rozhodně nelze považovat za dobrý signál.

Jsem velmi zvědavý na vývoj v měsíci září. Tento měsíc většinou naznačuje, jak se bude vyvíjet zbytek roku. Americká ekonomika si vede velmi dobře, Evropa zpomaluje svůj růst a je proto možné očekávat rozdílný vývoj i na akciových trzích.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Srpen na akciových trzích
Souhrn
Srpen na akciových trzích
Jméno článku
Srpen na akciových trzích
Popis
Srpen jako celek nebyl vůbec špatným měsícem, ale nevyzněl zcela jednoznačně. Především americké akcie výrazně posílily, oproti tomu však Evropa svůj potenciál neukázala. Spojené státy těžily především z dobrých výsledků doznívající výsledkové sezóny.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                    

Jedna reakce na “Srpen na akciových trzích

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..