Michal Valíšek, jak si žijí čeští důchodci?
Michal Valíšek: Jak si žijí dnešnídůchodci?

Demografický vývoj je neúprosný. Počet důchodců v poměru k počtu ekonomicky aktivních lidí stále stoupá a v budoucích letech to bude stále horší.

Naše země se nachází v období ekonomického růstu. Tento fakt a skutečnost, že téměř každý rok jsou nějaké volby, mají na svědomí navyšování penzí. Zvýšení, které je avizováno na příští rok, není nijak malé a státní kasa vydá v roce 2019 na důchody o cca 30 mld. více. Budou na tom naši důchodci dobře? Bohužel, nijak zvlášť.
Současný český důchodce bude mít průměrnou penzi přes 12 tisíc korun. Největší výdajovou položkou jsou náklady na bydlení a to zvláště ve velkých městech. Tvoří 60 % výdajů a v aglomeracích jako je Praha, Brno či velká krajská města to bývá i více. Problémů je hned několik. Chybí malé byty, které by penzistům bohatě stačily a kde by nájem nestál majlant. Ty malé byty, které dnes dávají developeři na trh, jsou pro naše důchodce naprosto nedostupné. Částečně je i chyba na straně seniorů. Zarputile se odmítají přestěhovat z větších bytů, kde prožili podstatnou část svého života, do bytů menších a levnějších. Mají zde vzpomínky, sousedy, okolí, které důvěrně znají a přestěhování jinam pro ně představuje vykořenění z dosavadního života. Problém mají i senioři na vesnici. Často obývají svůj domek, u jehož náklady na provoz jsou vysoké i pro dva, natož, když zůstanou sami. Nejvíce tím trpí osamělé ženy. O údržbě nemovitosti nemůže být ani řeči.

Druhým problémem je nedostatek domovů pro seniory a zvláště těch, kde je poskytována kvalitní lékařská asistence nebo pečovatelské služby. Mnoho důchodců by se i přemístilo do kvalitního Domova, kde by měli své vrstevníky a kde umí vytvořit kvalitní zázemí, které poskytuje důstojnou kvalitu života, ale míst je velmi málo.

A třetím problémem je, že nemohou spoléhat na pomoc svých dětí. Důchodce, kterému je např. 65 let, má syna ve věku asi 40 let a ten má spoustu problémů se splácením své hypotéky a navíc děti, kterým bude brzy 20 let a ty studují drahou vysokou školu a brzy se budou chtít postavit na vlastní nohy a spoléhají přitom na pomoc svých rodičů. Ten čtyřicátník tedy nemá dost peněz, aby se postaral o svého otce. Důchodce je tedy odkázán sám na sebe, což ve valné většině případů vede ke zklamání, odcizení a spolu s nemocemi a zdravotními problémy všeho druhu, které stáří přináší, přispívá k psychické deprivaci.

V několika následujících letech lze očekávat zpomalení tempa růstu globální ekonomiky, možná i ekonomickou recesi, a vlády budou muset šetřit. Penze se zvyšovat nebudou, inflace ale bude stále. Ceny potravin a nájmů porostou. Prodlužuje se věk dožití, to znamená, že chudý důchodce bude chudý delší dobu. Bude to znamenat velké problémy i pro státní kasu, protože penzistů bude stále více, absolutně i v poměru k počtu ekonomicky aktivních, a ještě budou žít déle.

Zbývá si položit jednoduchou otázku. Proč jsou naši důchodci chudí a proč nejsou připraveni na seniorský věk? Jednoduše proto, že si včas nevytvořili dostatečnou finanční rezervu. A bohužel, dnešní čtyřicátníci tuto chybu opakují.
Pokud tedy nechcete být v budoucnu chudým důchodcem, začněte s tím něco dělat. Možností je dost a v dlouhodobém horizontu přinášejí velmi efektivní zisky. My tyto možnosti známe a umíme s nimi pracovat.

Přečtěte si také náš seriál Základní principy investování pro drobné investory

Začít můžete prvním dílem:

Šest investičních zásad

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Jak si žijí dnešní důchodci?
Souhrn
Jak si žijí dnešní důchodci?
Jméno článku
Jak si žijí dnešní důchodci?
Popis
Demografický vývoj je neúprosný. Počet důchodců v poměru k počtu ekonomicky aktivních lidí stále stoupá a v budoucích letech to bude stále horší.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..