Na začátku druhé poloviny tohoto měsíce se naplno rozjela výsledková sezóna. Akcie nabraly dech po velmi dobrých výsledcích presentovaných bankovním sektorem a po oslabení ze začátku měsíce všichni věřili, že výsledková sezóna dá impulsy v dalšímu růstu. Jenže toto očekávání se ukázalo jako liché. Na začátku posledního říjnového týdne akciové trhy silně oslabily a v dalších dnech tento pokles pokračoval. Akciový výprodej se přelil i na asijské a evropské trhy. Ve středu 24.10. zažily akciové trhy na Wall Streetu jeden z největších pádů za poslední roky a oslabování pokračovalo i v dalších dnech. Výsledková sezóna prostě dle investorů nepřinesla to, co od ní bylo očekáváno. Snad nejlépe současnou situaci dokumentují výsledky Amazonu. Firma presentovala kvartální zisk ve výši 2,9 miliardy dolarů!!! Investoři byli zklamaní, prý čekali lepší výsledek. Co k tomu dodat? Osobně mám dojem, že se investoři buď totálně zbláznili nebo jsou za poslední roky tak namlsaní, že i takové fantastické výsledky jim nejsou dost dobré. Jak málo stačí k obratu, ukázaly poslední dva dny měsíce. Lepší než očekávané výsledky oznámil Facebook, dobře se presentovala společnost GE i některé další a akcie jako zázrakem poskočily o téměř 3 % zase nahoru.

Výrazné oslabení akcií je pro nás všechny jistě nemilé, ale musíme si zachovat chladnou hlavu. Především je nutné ujasnit si příčiny. Není to ekonomický důvod, je to nálada investorů a ta se může zítra změnit, nebo taky nemusí. Pro mě osobně je důležitá ekonomika a ta je na dobré úrovni. Podle prvních odhadů rostla ekonomika USA ve třetím čtvrtletí o 3,5 %. Oproti druhému kvartálu to je méně (4,2 %), ale musíme vidět negativa, která americkému hospodářství neprospívají, tedy silný dolar, vysokou cenu ropy a postupně rostoucí úrokové sazby, které zdražují kapitál a brzdí investice. To se na tempu růstu projevit muselo. Je to také důvod, proč mnoho firem dává na další období horší výhled a investory netrápí ani tak nynější výsledky, ale právě ty horší výhledy. Proto prodávají, realizují dosavadní zisky a nyní budou vyčkávat na další vývoj. Na druhou stranu, platy v USA rostly ve 3. Q. v meziročním srovnání o 3,1 %, za říjen bylo vytvořeno 227 tisíc nových pracovních míst. Prostě čísla z ekonomiky jsou stále pozitivní. Musíme ale také vnímat geopolitická rizika, což je v současné době především napětí v mezinárodním obchodu díky novým clům, v Evropě k tomu přistupuje nejistota kolem brexitu a nově třeba problém ohledně populistického rozpočtu italské vlády.

Současné negativní výsledky akcií tedy nevnímám jako signál nástupu globální ekonomické recese, ale jako momentální korekci, která prostě přijít musela, protože valuace akcií byly opravdu hodně vysoké a do výšin byly hnány trendem, zpětnými odkupy a pozitivní náladou. Berme to tedy jako ozdravný krok a jako příležitost k levnějším nákupům. Dostupné předstihové ukazatele zatím na recesi neukazují. Já osobně jsem současnou korekci využil k dalšímu posílení akciových pozic. Další týdny a měsíce ukáží, zda jsem se mýlil, či nikoliv.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Akcie vstoupily do korekce
Souhrn
Akcie vstoupily do korekce
Jméno článku
Akcie vstoupily do korekce
Popis
Akcie nabraly dech po velmi dobrých výsledcích prezentovaných bankovním sektorem, všichni věřili v další růst. Jenže toto očekávání se ukázalo jako liché.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                        

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..