Dnes se po delší době budeme zase trochu věnovat teorii. Klientům, kteří nemají ani odborné znalosti ani zkušenosti se sestavováním portfolia, je doporučováno takové rozložení, které zahrnuje akcie a dluhopisy v určitém poměru podle odolnosti nebo averzi klienta k riziku a tento základ bývá doplněn o nějaká další aktiva, třeba komodity, nemovitosti a podobně. Takové portfolio bývá označováno jako vyvážené a investiční poradci mají tendenci klientům namlouvat, že je méně rizikové při dobré ziskovosti. Obecně a čistě teoreticky se to zdá býti v pořádku. Akcie jsou sice výkonné, ale rizikové, kdežto dluhopisy vydělávají méně, ale stabilně a nepodléhají velké volatilitě a jsou proto stabilizačním prvkem investice. Jenže, je tomu skutečně tak?

Analytici z „The Irrelevant Investor“ zveřejnili zajímavé grafy, které si dovolím okomentovat. Je to sice dávná historie, ale toto časové období bylo vybráno zcela záměrně, protože nejlépe dokumentuje náš problém. Jedná se o roky 1939–1985.

Na jednom z grafů je vývoj investice jednoho dolaru do dluhopisů, konkrétně se jedná o pětiletý státní dluhopis USA, a na druhém grafu je investice opět jednoho dolaru do akcií firem z indexu S&P 500. Máte teoretický základ a měli byste být tedy schopni říci, který graf patří akciím a který dluhopisům.

akcie
Akcie

 

dluhopisy
Dluhopisy

Možná se budete divit, ale červený graf patří dluhopisu. Dluhopis vlády USA bývá považován za bezrizikovou investici. Možná ano, ale tato bezrizikovost byla vykoupena faktem, že po 45 letech měl investor pouze ten samý dolar, který investoval. Pokud započteme inflaci, která za tak dlouhé období byla vysoká, byl investor vlastně v hluboké ztrátě. A povšimněte si, prosím, jakým šokujícím výkyvům byla tato investice v průběhu let vystavena! Mínus 40 %, rozhodně nic pro slabé povahy a bojácný investor musel být na infarkt.

Na druhém grafu je pak logicky vývoj hlavního akciového indexu a – zdůrazňuji – očištěný o inflaci! Z každého investovaného dolaru bylo těch dolarů osmnáct! a silné kolísání vidíme jen dvakrát za celá ta léta.

Mám zkušenost, že český investor se dost bojí a raději se spokojí s menším výnosem, než aby podstupoval vyšší riziko. Ale jak vidíte, ani dluhopisy nejsou bez rizika a pokud nic nevynášejí, proč do nich investovat? A nenechte se mýlit, že to byla jen dávná historie. Je to dnes jiné? Není, dluhopisy za několik posledních let moc nevynášejí, mnohé jsou ve ztrátě a nelze se divit. Jak by mohly vydělávat v dobách, kdy centrální banky držely úrokové sazby na nule nebo dokonce v záporných číslech?

Akcie v dlouhodobém horizontu byly zatím vždy ziskové a myslím tím časový úsek více než deset let. V některých dekádách byly silně volatilní, ale po každém prudkém pádu vždy přišel silný růst. Známá poučka říká, že akcie mají tendenci vracet se ke svému dlouhodobému průměru. A v tom je jejich síla.
Nechci tím v žádném případě dluhopisy zatracovat, mají v portfoliu své místo. Ale každý investor si musí uvědomit nejen svoji hranici rizika, kterou je schopen snášet, ale také co od své investice očekává a zvážit, zda jsou jeho očekávání rozumná a oprávněná.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Akcie versus dluhopisy
Souhrn
Akcie versus dluhopisy
Jméno článku
Akcie versus dluhopisy
Popis
Akcie versus dluhopisy. Klientům je doporučováno rozložení portfolia zahrnující akcie, dluhopisy, nemovitosti, komodity či jiná aktiva... Je to pro klienty nejlepší?
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..