České veřejné finance
Na přelomu října a listopadu vydala Národní rozpočtová rada závěry své studie o dlouhodobé udržitelnosti českých veřejných financích.

Na přelomu října a listopadu vydala Národní rozpočtová rada závěry své studie o dlouhodobé udržitelnosti českých veřejných financích. Možná jste tomu nevěnovali pozornost, ale jedná se o velmi důležitý dokument.

„Zpráva má za cíl přinést pohled na to, zda by Česká republika byla při zachování stávajícího nastavení daňových a výdajových politik schopná v horizontu následujících 50 let hradit svoje výdaje a závazky, tak aby nebyla ohrožena neudržitelným zadlužením.“

Výsledek je následující: „České veřejné finance nejsou i přes očekávaný růst ekonomiky a daňových příjmů dlouhodobě udržitelné. Dluh veřejných financí by především kvůli stárnutí populace při současném nastavení daňové a výdajové politiky dosáhl v roce 2068 až 230 procent HDP. To je více, než nyní vykazuje jakákoli země EU včetně Řecka.

Zpráva dále uvádí, že nepříznivému vývoji by bylo možné zabránit zvýšením daní, případně posunutím věku odchodu do důchodu nebo snížením důchodů vzhledem k průměrné mzdě, aby tolik nezatěžovaly státní rozpočet. Veřejný dluh v poměru k HDP má přitom Česko aktuálně 35,3 % a v rámci EÚ je tedy šestý nejlepší.

Podíl lidí ve věku 65 a více let na celé populaci se podle zprávy v následujícím půlstoletí zvýší ze současných 19% na téměř jednu třetinu. S tím bude podle Rady spojen nejen rostoucí objem výdajů na důchody, ale i zvýšené nároky na zdravotní a dlouhodobou péči. Za bezpečné rozpočtová rada považuje udržovat podíl veřejného dluhu k HDP na maximálně 40 procentech. To by zajistilo, aby se v případě krize nebo jakéhokoliv nepříznivého vývoje neúnosně nezvyšovalo zadlužení země.

Co nám tento dokument obecně říká je celkem jasné, ale co to pro nás znamená jako pro investory, kteří se částečně pohybují i na středoevropském finančním trhu? Je to především vážné varování, že bude hůř. Opatření, která Rada navrhuje, by museli realizovat politici, jenže ti to nikdy neudělají. Nebo si někdo z vás myslí, že nějaká vláda sníží důchody, posune věk odchodu do důchodu či zvýší daně? Určitě ne, voliči by jí to v příštích volbách tvrdě spočítali a taková vláda by šla do pekel. A nikdo z politiků přece nechce přijít o svoji lukrativní pozici a báječný plat. Takže raději zadluží stát dalším deficitem ve stylu „po nás potopa“ a nějak to zdůvodní, to jim jde dobře.

Další možností by samozřejmě bylo výrazně zefektivnit fungování státu a ušetřit desítky miliard korun za platy a náklady na fungování úřadů a všelijakých institucí. To znamená především omezit byrokracii. Osobně si myslím, že by neměl být problém propustit cca 30 tisíc úředníků, ale to také není reálné. Alespoň zatím se nezdá, že by o to někdo systematicky a cíleně usiloval.

Poslední možností je zvýšení ekonomické výkonnosti země. Je to možné? V současné době se dostavují důsledky přehřátí a naše ekonomika trochu zpomaluje. ČNB i další instituce vydávají korekce svých prognóz a věští nižší výkon v letošním i příštím roce. To je celkem logické, zpomaluje celá Evropa a na naší exportně založené ekonomice to musí zanechat nějaký dopad. Ale do budoucna to samozřejmě možné je. Záleží to na schopnostech firem zavádět nové technologie, především robotizaci, a také na umění státu podpořit tyto firmy v jejich snahách o rozvoj nebo jim alespoň neházet klacky pod nohy ve formě nekonečných kontrol a zvyšování administrativní zátěže. Vytváření vlídného a přívětivého podnikatelského prostředí a rozvážná investiční podpora státu by měla být základem dalšího úspěšného vývoje naší ekonomiky. To ale vyžaduje také stabilní politické prostředí a naše rozhádaná politická scéna nám příliš optimismu v tomto směru nedává.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
České veřejné finance
Souhrn
České veřejné finance
Jméno článku
České veřejné finance
Popis
Na přelomu října a listopadu vydala Národní rozpočtová rada závěry své studie o dlouhodobé udržitelnosti českých veřejných financích. Možná jste tomu nevěnovali pozornost, ale jedná se o velmi důležitý dokument. Při současné daňové a výdajové politice bude dluh veřejných financí do roku 2068 až 230 procent HDP, to je více nežli vykazuje jakákoliv jiná země v EU včetně Řecka.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..