Po šocích, které nám pokazily konec října, začal listopad pozitivněji. Hlavní akciové indexy ve Spojených státech začaly stoupat a přidala se také Evropa. Naopak na asijských trzích se stále držela nejistota.

Hlavní událostí začátku tohoto měsíce byly bezesporu parlamentní volby v USA. Jejich výsledky, které znamenají určitý posun v rozložení sil, jsme komentovali minulý týden, mnoho komentářů a analýz jste mohli sledovat v médiích a netřeba se proto k tomuto tématu více vracet. Důležitý je fakt, že trhy vnímají výsledky voleb pozitivně a na jejich valuacích se to ihned projevilo.
Další důležitou událostí bylo zasedání americké centrální banky, které podle očekávání ponechalo základní úrokovou sazbu na dosavadní úrovni. V komentářích k tomuto rozhodnutí zaznělo, že ekonomická kondice je stále velmi dobrá a inflace nehrozí přerůst rozumnou mez. Vzhledem k dalším inflačním tlakům vyvolaným například růstem mezd, se ale očekává další zvýšení sazeb již na prosincovém zasedání.

Trochu rozpačitěji vyzněly tentokrát některé firemní reporty, protože řada firem presentovala horší výsledky. Veliké zděšení vyvolal Apple, jehož akcie se výrazně propadly a stáhly dolů celý technologický sektor. Začaly také platit sankce vůči Íránu, ale některé země dostaly „výjimku“. Výpadek íránské ropy okamžitě nahradily arabské země a byly zveřejněny analýzy, že v příštím roce bude ropy přebytek. To byl signál k silnému oslabení. Brent spadnul z 86 dolarů na počátku měsíce na současných cca 66 dolarů.

Evropa velice nervózně sleduje vývoj kolem brexitu. První nadšení, že bylo dosaženo dohody, rychle opadlo. Dohoda se nelíbí ani na ostrovech ani v Evropě, a tak není vůbec jisté, zda bude schválena. Zatímco britská vláda ji odsouhlasila, parlament ji zamítl a osud premiérky Mayové visí na vlásku. Britská libra reagovala silným oslabením na páru s dolarem. Všechny tyto politické rozmíšky se přetavují v neustálou nejistotu a akciové trhy to nemají vůbec jednoduché.

Situace na akciových trzích je tedy velice vratká a ceny reagují přehnaně na sebemenší zprávu či událost. Skutečností zůstává, že se v politické i ekonomické rovině naházíme na jakémsi rozcestí a mnoho faktorů se podílí na rozhodnutí, kam se trhy v příštích týdnech a měsících vydají. Nicméně můžeme konstatovat, že oproti stavu z konce října akcie za první dva týdny listopadu trochu posílily kromě technologického sektoru.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Listopadové akciové tápání
Souhrn
Listopadové akciové tápání
Jméno článku
Listopadové akciové tápání
Popis
Po šocích, které nám pokazily konec října, začal listopad pozitivněji. Hlavní akciové indexy ve Spojených státech začaly stoupat a přidala se také Evropa. Naopak na asijských trzích se stále držela nejistota.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                                        

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..