Právě uplynulý rok byl velice bohatý na politické i ekonomické události, které výrazně ovlivnily dění kolem nás. Navíc v naší zemi se jednalo o tzv. osmičkový“ rok a tyto roky bývají pro nás významné a slavíme mnohá výročí. Hodně zajímavý ale bude i rok, který začíná. Připomeňme si některé události, které z ekonomického hlediska budou nebo mohou hrát důležitou roli a některé mohou ovlivnit i dění na akciových trzích.

LEDEN
Minimální mzda se zvedne o 1150,- CZK na 13350,- CZK. Sociální pojištění budou podnikatelé platit za ten daný měsíc, nikoliv na ten příští.
Rumunsko předsedá poprvé Evropské unii a mnozí činitelé včetně J. C. Junckera se obávají, že na to není dostatečně připraveno.

ÚNOR
V Česku se začne provozovat služba Apple Pay. Majitelé iPhonů tak mohou nahradit platební kartu telefonem.
Česká republika vydá šestileté státní dluhopisy s úročením 2%.

BŘEZEN
V Evropě se začne prodávat elektromobil model Tesla3. Velká Británie by měla opustit EÚ, avšak nevíme dosud, jakou podobu bude tento významný krok mít.
Na Ukrajině proběhnou prezidentské volby, kandidovat bude i bývalá politická ikona Julia Tymošenková.

DUBEN
Prezident Zeman odletí do Číny na summit o Nové hedvábné stezce, která má ambice stát se významnou součástí světových obchodních tras. V pozadí se spekuluje, že Čína tuto aktivitu vyvíjí ne pro obchod samotný, nýbrž pro posílení svého vlivu za použití ne zrovna korektních postupů.

KVĚTEN
Uskuteční se volby do evropského Parlamentu. Bude zajímavé sledovat, zda a jak se změní rozložení sil jednotlivých politických uskupení a do jaké míry to ovlivní další směřování Evropy.

ČERVEN
V japonské Ósace se uskuteční summit zemí G20.

ČERVENEC
Skončí tzv. karenční doba a naši nemocní, kterých bude rázem mnohem více, budou mít hrazené i první tři dny nemoci. To sníží ziskovost firem a klesne tak výše daňových odvodů do státní kasy i konkurenceschopnost našich firem.

ZÁŘÍ
V sídle OSN v New Yorku se bude konat klimatický summit. Je paradoxem, že právě země, která odstoupila od Pařížských dohod, bude toto setkání hostit.

ŘÍJEN
V Polsku se budou konat parlamentní volby. Osobně jsem velice zvědav, zda se v současnosti vládnoucí strana Právo a spravedlnost udrží u moci. Ta má za sebou přijetí mnoha velmi kontroverzních zákonů, které vzbudily nelibost jak v Polsku samotném, tak i v Evropské unii.

LISTOPAD
Na akciové burze bude provedeno tzv. IPO (vstup na burzu) firmy UBER, kolem které je v několika zemích mnoho povyku. Očekávaná upisovací hodnota má být asi 520 miliard dolarů. IPO čeká také softwarovou firmu Palantir a odhadovaným úpisem 41 miliard dolarů.

Těch zajímavých událostí bude samozřejmě daleko více a některé se budou prolínat celým rokem. Z těch dlouhodobých připomenu snad jen tu velmi důležitou. V USA začne kampaň před prezidentskými volbami 2020. Současného vládce Bílého domu vyzve vůdce demokratů. Jenže kdo? Asi to nebude současná šéfka demokratické strany Nancy Pelosiová. Uvidíme, kdo nakonec získá za demokraty nominaci a jakým bude soupeřem pro Trumpa.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Co nám přinese rok 2019
Souhrn
Co nám přinese rok 2019
Jméno článku
Co nám přinese rok 2019
Popis
Právě uplynulý rok byl velice bohatý na politické i ekonomické události, které výrazně ovlivnily dění kolem nás. Hodně zajímavý ale bude i rok 2019.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                                                                                                    

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..