Uplynulý rok byl oproti letům předchozím bohatší na nepříznivé geopolitické jevy a události, které měly samozřejmě neblahý vliv na prostředí finančních trhů.

Již na konci zimy vyprchávala beztak neopodstatněná euforie ze zvolení presidenta Trumpa a začala se projevovat nekoncepčnost jeho politiky. Důležitou události, kterou musím zmínit, bylo další zamrznutí vztahů USA versus Rusko. Pokračující a prokázaná elektronická špionáž v sídle Organizace pro zákaz chemických zbraní v Bruselu a aktivity ruských agentů ve Velké Británii byly důvodem pro pokračování hospodářských sankcí jak ze strany USA, tak i ze strany EU. Prostředí evropských trhů bylo deptáno celoroční nejistotou kolem brexitu. Jednání nedávalo naději na úspěšný konec a po celý rok negativně ovlivňovalo náladu především na evropských akciových trzích, jak se stále více přibližovala jako pravděpodobná varianta rozchodu bez dohody, tedy tzv. tvrdý brexit. Konec nadějím na dohodu bylo prosincové doporučení britské vlády svým občanům, aby se na tvrdý brexit připravili. To byla velká rána pro akciové trhy.

Nedobře vypadá politická situace ve Francii, kde stále probíhají protesty proti politice prezidenta Macrona. Nejhorší na tom je ta skutečnost, že to nahrává populistické straně Le Penové. Turecko se po potlačení „puče“ zbavilo všech odpůrců a Erdogan prosadil zákony, které změnily Turecko v policejní diktátorský stát.

Přetrvávaly problémy s migrací, které vyvrcholily protestními akcemi v německém Chemnitzu, rozruch přinesly volby ve Švédsku, prakticky ustaly snahy o řešení ukrajinské krize, která se ještě v závěru roku vystupňovala po incidentu v Kerčském průlivu, ke konci roku jsme registrovali roztržku mezi Bruselem a Římem ohledně velmi deficitního návrhu italského rozpočtu. Itálie patří mezi nejvíce zadlužené evropské země a její rozpočet by tento stav prudce zhoršil, a to v situaci, kdy výkon italské ekonomiky není nijak oslnivý a některé tamní banky mají delší dobu trvající problémy. Mateo Salvini nakonec přeci jen ustoupil a rozpočet přepracoval do příznivějších čísel. Za povšimnutí stojí také prudký pokles obliby presidenta Putina po schválení důchodové reformy. Odchod do důchodu se v Rusku zvýšil na 65 let, a to vyvolalo masové demonstrace, dříve v Rusku nevídané. A zatímco ve vyspělých zemích se věk dožití stále prodlužuje, podle oficiálních údajů ruského statistického úřadu nyní průměrný Rus zemře tři měsíce po odchodu do důchodu.

K pozitivům patří červencové uzavření dohody o vytvoření zóny volného obchodu mezi Evropskou unií a Japonskem, která byla reakcí na americká cla. V červenci byla také uzavřena nová obchodní smlouva mezi USA a Mexikem jako reakce na dříve zrušenou dohodu NAFTA. V říjnu se připojila i Kanada.

V oblasti makroekonomiky se rovněž stalo mnoho zajímavého. Objevily se první náznaky zpomalování globální ekonomiky, především pak v Číně, která přispívá k tvorbě světového HDP více než čtvrtinou. Pokles je viditelný zejména ve finančním sektoru a v oblasti investic do infrastruktury. Nicméně inflace je v Číně stabilní a nejsou zřejmé velké deflační tlaky. Následovaly měnové krize v Argentině a v Turecku. Propad turecké liry o celých 30% byl šokující. V USA došlo k nevyhnutelnému zvyšování základních úrokových sazeb a rojily se diskuze, zda toto opakované navyšování odpovídá stavu ekonomiky či nikoliv. Největším zlem se pak ukázalo nastartování obchodní války mezi USA a Čínou, které přes určité zklidňující signály v závěru roku zanechalo na akciových trzích citelné šrámy. Také ruská centrální banka musela úrokové sazby zvýšit, zde ale pokračuje odklon investorů a z Ruska dále odtéká kapitál. To má neblahý vliv na kondici ruských bank a tato situace zpětně negativně ovlivňuje množství a dostupnost úvěrů. Brzdí se tak investice, a to bude v budoucnu Rusko velice mrzet.
Mnohé další země z kategorie emerging markets měly vloni potíže a trpěly především silným dolarem, který zdražuje splácení dolarových půjček a úvěrů. Ve druhém pololetí již byly tyto problémy znatelné.

Klíčová ekonomika ve Spojených státech se po celý rok vyvíjela velmi dobře. Růst byl tažen do jisté míry efektem daňových opatření, které motivuje firmy k repatriaci zisků, stěžejním faktorem byla nízká nezaměstnanost a od toho se odvíjející vysoká domácí spotřeba. Ziskovost amerických firem byla rovněž na růstové vlně. Údaje za třetí čtvrtletí 2018 hovoří o růstu o 25 %. Jenže akciové trhy zajímá nejvíce budoucnost a řada důležitých firem dávala jasně najevo možnost nižších tržeb i zisků v dalších kvartálech. To nastartovalo podzimní vlnu výprodejů na akciových trzích a nejvíce byl postižen technologický sektor, jehož akcie byly přeci jen naceněny výrazně více, než odpovídalo skutečné ekonomické bázi. A protože má tento sektor v akciových indexech velikou váhu, byl akciový pád docela rychlý a přešel do zřetelné korekce.
Nic na tom nezměnil ani fakt, že růst americké ekonomiky se pohyboval po celý rok v solidních číslech. Poslední známé údaje za 3. čtvrtletí hovoří o růstu o 3,4 %. Jenže akciové trhy v USA jsou závislé na několika málo firmách hlavně z technologického sektoru, a právě tento sektor si prošel největší krizí. Nafouklé ocenění a přílišná očekávání se ukázala jako neblahá kombinace a podzimní oslabení technologických gigantů stáhlo dolů celý akciový trh. Týden před Vánocemi pak akcie zaznamenaly oslabení, který bylo nejhorší za posledních deset let. To pro naše klienty znamená, že nic takového ještě nikdy nezažili a mohli být pochopitelně značně zneklidněni. Je však třeba připomenout si starou poučku, která říká, že „trhy a ekonomiky se vyvíjejí v cyklech charakterizovaných navracením se k průměru“. Záleží pouze na tom, jak dlouhé a hluboké je období korekce.

V reakci na oslabení akciového trhu došlo k růstu výnosů dluhopisů, které několik let zpět pouze paběrkovaly a také zlato zažilo renezanci zájmu., když se postupně obchodovalo až u hranice 1300 $ za trojskou unci. Také ropa, jejíž růst v létě překonal očekávání analytiků (i ta naše) a pohyboval se nad 80 dolary za barel u Brentu, rychle skončil, a i přes oznámení zemí těžících ropu o snížení těžby, se tento trend nepodařilo zvrátit. Za prvé se na ceně ropy již projevuje očekávání, že globální ekonomika tento rok zpomalí a za druhé, výpadky těžby ve Venezuele a nové sankce vůči Íránu musí být na trhu znát.

Také evropská ekonomika již vysílá signály o pravděpodobném zpomalení již v letošním roce. Museli jsme přijmout jako fakt, že třeba automobilový průmysl klesl vloni o celých 12% oproti roku 2017. Brexit bez dohody bude minimálně po dva roky způsobovat velké problémy, které se na výkonu evropských ekonomik projeví.
Toto vše se muselo nutně a zákonitě odrazit na vývoji akciových trhů. Přesto vše byl vývoj na akciových trzích až do podzimu pozitivní. Jen v únoru prošly akcie mírným „zhoupnutím“, poté však pokračovaly v růstu. V září ještě vykazoval hlavní akciový index S&P500 desetiprocentní nárůst ve srovnání s koncem roku 2017. Poté však říjen a především prosinec přinesly významné oslabení, které jsme všichni pocítili.
Jak z předchozího textu vyplývá, nejednalo se ani tak o ekonomické důvody, nýbrž o náladu investorů. Ti se cítili zklamaní, že se nenaplnilo jejich očekávání „věčného“ růstu. Bohužel, je to tak. Nálada a nerozumné reakce investorů mohou trhy ovlivnit více než ekonomický fundament.

Závěrečná čísla vypadají následovně:
Index DJIA oslabil za loňský rok o 5,6 %, S&P500 o 6,2 %, technologický Nasdaq Compozite klesl o 4,6 %. V Evropě index Euro Stoxx 50 ztratil 14,3 %, německý DAX dokonce 18,3 %. Z asijských trhů zmíníme čínský Shanghai Compozite, který oslabil o 14,6% a japonský Nikkei225, který ztratil 12,1%.

Výsledky tedy nejsou dobré. Na druhou stranu, pokud se blíže podíváme do historie, zjistíme, že třeba index S&P500 ztratil zhruba jen polovinu svých zisků z let 2016 – 2018. To znamená, že klienti, kteří již nějaký ten rok investují, evidují pouze snížení svých zisků. Hůře jsou na tom ti, kteří do investic vstoupili teprve nedávno. Musíme také připomenout, že k poklesu došlo po téměř deseti letech nepřetržitého posilování a netřeba tedy v žádném případě panikařit.
O tom, jak se bude situace vyvíjet v letošním roce, si budeme povídat příští týden.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Hodnocení roku 2018
Souhrn
Hodnocení roku  2018
Jméno článku
Hodnocení roku 2018
Popis
Uplynulý rok byl oproti letům předchozím bohatší na nepříznivé geopolitické jevy a události, které měly samozřejmě neblahý vliv na prostředí finančních trhů.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                                                                                                                                

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..