Jen málokdy je na trzích tolik otázek a nejistoty, jen málokdy je tak obtížné prognózovat budoucí vývoj, jako je tomu letos. Podhoubí, na kterém ekonomika funguje, je nestabilní jako málokdy předtím. Ve hře je mnoho faktorů, které hovoří pro útlum, ale také dost stimulů, které podporují obezřetný optimismus. Globální ekonomika se bezpochyby nachází v závěrečné fázi svého růstového období a obecně se proto dá očekávat útlum jejího růstu neboli snížení tempa růstu. Předpoklady se většinou shodují a predikují letošní globální růst ve výši 3,6 % oproti odhadovaným 3,8 % v loňském roce. Trochu bokem stojí odhady Mezinárodního měnového fondu, který očekává globální růst ve výši jen 2,5 %. Osobně si myslím, že MMF nepočítal příliš dobře. Současná úroveň investic, domácí spotřeby a výše firemních zisků takové číslo zcela popírá. V posledních dvou desetiletích lze vysledovat, že klasický hospodářský cyklus se mění, je plošší a jeho fáze jsou delší, než tomu bylo v minulosti. Jeho vrcholy, tedy krize a expanze, nenastupují zcela jednoznačně. Pokud nedojde k nějaké zásadní chybě v oblasti fiskální a monetární politiky vlád a centrálních bank hlavně v rozvinutých zemích, bude růstová fáze ještě pokračovat a nástup ekonomické recese a s tím spojený další akciový propad by tak v tomto roce nastat neměl. Inverzní křivka ekonomických modelů ukazuje na pravděpodobnost recese až za dva roky.

Spojené státy

Americká ekonomika vloni ukázala docela jasně, kdo je hráčem číslo jedna. Její růst překonal očekávání, ale to se již letos může změnit. Pro rok 2019 se očekává růst HDP ve výši 2,6%. Ekonomika začíná slábnout na straně nabídky a v současné době tvrdě prosazovaný protekcionismus ji brzdí. Čtvero zvýšení úrokových sazeb ze strany FEDu v roce minulém bylo sice správné, ale zdražilo peníze, omezilo úvěrování firem a trochu zpomalilo jejich investiční aktivity. Dá se očekávat růst mezd i inflace a FED bude muset reagovat i letos. Očekává se další zvýšení sazeb až na konečnou hodnotu 3,5%. Pokud se bude dále prohlubovat deficit zahraničního obchodu, bude slábnout dolar, poroste inflace a tyto faktory budou brzdit růst hodnot akcií. Současná nezaměstnanost kolem 4% bude sice vytvářet tlak na růst mezd a tím snižovat ziskovost firem, na druhé straně udrží vysokou spotřebitelskou poptávku.
Americká ekonomika má obrovskou finanční, výrobní i technologickou základnu. Je schopna zvyšování sazeb absorbovat a pokud se inflační tlaky udrží v rozumné míře a obchodní válka rozpoutaná vyhlášenými cly a sankcemi nenabude obludných rozměrů, můžeme ještě očekávat další hospodářský růst, i když trochu nižší. Hodně záleží na tom, zda geopolitické napětí dané zmatenou politikou prezidenta Trumpa, neodradí akciové investory. Ale podle analytiků výnosy dluhopisů příliš neporostou, a proto by si akcie měly udržet nejen svoji pozici v investičním koktailu, ale i svoji hodnotu. Musíme nicméně počítat s vysokými turbulencemi a značnou volatilitou akciového trhu.

Evropa

Ekonomika starého kontinentu podle výsledků minulého roku trochu šlape na brzdu a její růst neodpovídá potenciálu, který má. Můžeme se jen dohadovat, nakolik má toto zpomalení na svědomí nejistota ohledně brexitu, která výrazně tlumila investiční i obchodní aktivity firem. Modely (např. společnosti Fulcrum) ukazují, že země Eurozóny se spokojí s růstem okolo 1,5 % ročně. To není nic, nad čím bychom měli jásat. Znamená to mimo jiné, že USA porostou téměř dvakrát rychleji, a to se odrazí na kurzu Eura vůči Dolaru. Slabší Euro ale bude podporovat evropský export, otázkou zůstává, jestli nebude vývoz brzděn současnými nebo i možnými budoucími celními bariérami ze strany USA, třeba v automobilovém průmyslu, což by pro Evropu byla katastrofa. Evropská banka zvýší letos sazby, ty se ale stále budou pohybovat kolem nuly a vytvářet tak dále dobré investiční možnosti.
Evropa bude trpět velkou nerovnoměrností výkonu hospodářství v jednotlivých zemích. Německo bude hrát nadále prim a jeho ekonomika bude dále fungovat docela obstojně, svou úroveň si nejspíše udrží i Francie a bude pokračovat vysoké tempo růstu v zemích střední Evropy, v jiných zemích to bude horší. I tak se očekává snížení tempa růstu i v těchto zatím úspěšných státech. Největší obavy jsou z přílišného zadlužování populistické vlády v Itálii, což spolu s chabou kondicí italských bank míchá dost výbušnou směs. Zlepšují se obě ekonomiky na Pyrenejském poloostrově i v Řecku, ale dosahované výsledky růstu Evropy jako celku příliš neprospějí. Po vyjasnění podmínek brexitu lze odhadovat, že pár příštích let bude slabší také britská ekonomika.

Rozvíjející se země

Ze zemí emerging markets nás samozřejmě nejvíce zajímá Čína. Ta si zřejmě udrží slušné tempo, ale i zde musíme očekávat nižší růsty, než jsme byli v minulosti zvyklí. Již po celou druhou polovinu loňského roku doléhaly na mnohé rozvíjející se ekonomiky negativní tlaky vyvolané silným dolarem, který prudce zvýšil hodnotu dolarových dluhů a přibrzdil i proces oddlužování čínské ekonomiky. Tento asijský gigant se bude muset také vyrovnat se sankčními cly ze strany USA, navíc stále bojuje s vlastními problémy, především pak s nutností zlikvidovat tzv. prázdné státní nefungující podniky.
Tragické chyby v monetární politice např. v Turecku nebo v Argentině pak byly vrcholem ledovce.

Z asijských zemí má podle prognóz celkem dobré vyhlídky Japonsko. Tam se očekává růst mezd, který podpoří již tak stabilní trh práce a domácí spotřebu. Zvědavi budeme na Indii, která má přes určité zpomalení stále dobré možnosti. Obecně můžeme konstatovat, že asijská ekonomika bude mít rozhodující podíl na výši růstu globální ekonomiky a nejvíce tak ovlivní i akciové trhy.

Tentokrát si vůbec netroufám ani odhadovat, jakých úrovní může akciový trh letos dosáhnout. Existuje velmi mnoho prognóz. Některé jsou tradičně katastrofické, jiné až příliš optimistické. Rozumný se mi jeví předpoklad, že akciové trhy letos příliš neporostou a budeme rádi, pokud trochu posílí, resp. stabilizují svou úroveň. Vše bude záležet na tom, které z rizikových faktorů se skutečně dostanou do hry a jaké to bude mít následky. Držme se proto našich osvědčených zásad a pravidel, že dlouhodobé investování a nepodléhání negativním emocím nese vždy prospěch a zisk. Využijme nižších současných hodnot akciového trhu k dalším výhodným nákupům.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Ekonomický a investiční výhled na rok 2019
Souhrn
Ekonomický a investiční výhled na rok 2019
Jméno článku
Ekonomický a investiční výhled na rok 2019
Popis
Jen málokdy je na trzích tolik otázek a nejistoty, jen málokdy je tak obtížné prognózovat budoucí vývoj, jako je tomu letos. Podhoubí, na kterém ekonomika funguje, je nestabilní jako málokdy předtím. Ve hře je mnoho faktorů, které hovoří pro útlum, ale také dost stimulů, které podporují obezřetný optimismus.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                                                    

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..