Rizika roku 2019
Rizika roku 2019

S investováním jsou spojena určitá rizika a dnes se zamyslíme nad těmi, které mohou v letošním roce negativně působit na výkon našich portfolií.
Globálně bude finanční trhy, především akcie, ovlivňovat zpomalení růstu největších ekonomik, tedy v Číně, v USA i v Evropě, turbulence a s nimi související vysoká volatilita a v neposlední řadě hloupost vrcholných politiků. V USA k tomu přistupuje protekcionismus nastavený současnou vládou, v Evropě pak politická nestabilita daná komplikacemi kolem brexitu a posílením populismu. Nyní podrobněji k jednotlivým tématům:

Obchodní války

Americký protekcionismus našel svůj vrchol v rozpoutání obchodní války s Čínou, se kterou mají USA velice pasivní obchodní bilanci. Jenže Čína, vědoma si své hospodářské síly i svého potenciálu, se nezalekla a Trump nyní musí složitě vyjednávat nějaký kompromis. Vzájemná embarga, celní bariéry a další ochranářské prvky škodí obchodu, to je jasné.

Politická nestabilita v Evropě

Dojednaná dohoda o vystoupení Velké Británie z EU je pro ostrovní velmoc velmi ponižující a osobně se vůbec nevidím, že ji britští poslanci odmítli. Bohužel, krátkozrací evropští lídři v čele s J.C. Junkerem k tomu přistoupili podle hesla „Chcete odejít, tak vám to osladíme“, a to je špatné. Zřejmě si mysleli, že když ukážou tvrdou pěst, bude to varování pro země, které by se snad někdy v budoucnu chtěli k podobnému kroku uchýlit. Rozumná, pro obě strany důstojná dohoda by však byla prospěšnější. Tvrdý brexit bude pro Evropu velkým krokem zpět a bude mít fatální ekonomické následky.

Nebezpečně vzrůstá politický populismus. Především v samotném Německu, kde se již AfD dostalo do parlamentu, v Itálii je již populismus u moci, hrozivě roste ve Francii, zvláště při současných problémech s demonstracemi tzv. žlutých vest. Z toho bude těžit Marine Le Penová. Itálie, Polsko a Maďarsko se před volbami do Evropského parlamentu chystají vytvořit euroskeptický blok. Pomalu se vytrácejí tradiční hodnoty, na kterých byla Evropská unie postavena, tedy svoboda, liberalismus a spolupráce, a naopak se množí spory a vzájemná nedůvěra. V tomto výbušném prostředí se investoři logicky obávají budoucnosti a akcie tím trpí. Předpokládaný pokles výkonnosti evropské ekonomiky pak jen doplňuje nestabilitu evropských akciových trhů.

Ekonomická rizika

Růst globální ekonomiky v posledních letech vedl k nutnosti nejen ukončit QE, ale postupně i navyšovat úrokové sazby. To ovšem přináší logicky zdražení kapitálu, proto se také postupně sníží příliv investic do ekonomiky a tím budou trpět především rozvojové země. Kromě toho se teoreticky může stát, že příliš rychlé zvyšování úrokových sazeb omezí nebo dokonce uzavře úvěrové kanály, vyvolá finanční krizi a následně recesi. Osobně si však nemyslím, že by některá centrální banka byla tak hloupá, že by svými kroky zabila ekonomiku své vlastní země.

Zvyšující se inflace však vyvolává tlaky na růst mezd, to bude snižovat ziskovost firem a následně bude klesat jejich tržní valuace.
Země označované jako emerging markets budou obecně trpět snižováním tempa růstu vyspělých zemí, protože se budou snižovat jejich investice do těchto regionů. Země závislé ještě primárně na vývozu surovin to potom pocítí ještě více.

Vysoké zadlužení

Celosvětově již dosahuje cca 180 bilionů dolarů a stále stoupá, dnes je to asi 235% světového HDP. Pro srovnání – před deseti lety to bylo asi 120 bilionů, tedy polovina. V posledních letech se světová ekonomika nacházela v období finančních injekcí, kterým jsme říkali kvantitativní uvolňování (QE). Nebylo to nic jiného než tištění peněz. Kromě toho, že peníze jsou dnes tím pádem jen cáry hezky vytištěného papíru, možnost levných úvěrů způsobila nahromadění ohromných dluhů, které dnes nejsou některé státy i firmy schopny splácet nebo je splácí za cenu uškrcení investic a za pomoci drastických úspor, a to je odsoudí ke stagnaci nebo dokonce k recesi. Centrální banky již nejsou schopny v mnoha zemích tyto dluhové procesy uřídit. Je to podle mého názoru ten nejpalčivější problém globální ekonomiky, paradoxně jej však nikdo neřeší. Sice to neovlivní výkon akcií v tomto roce, ale je to jako když žijeme na svazích činné sopky. Je tam úrodná půda a nic se neděje. Ale až to jednou bouchne, nebude čas utéci a kam se schovat.

Volatilita

Vysoké kolísavé pohyby akciových trhů nahoru i dolů budou průvodním jevem celého roku. Jako investoři to musíme psychicky ustát a nebláznit. Sledujme své dlouhodobé cíle, věřme zvolené strategii nebo ji změňme. Velmi bázliví investoři nebo ti, kteří nemají dlouhý investiční horizont, mohou svá aktiva prodat. Ti odvážnější nebo ti s dlouhým horizontem mohou výhodněji nakoupit nová aktiva. Můžeme všechno, ale nezmatkujme.

Časový horizont investic

 

 

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Rizika roku 2019
Souhrn
Rizika roku 2019
Jméno článku
Rizika roku 2019
Popis
S investováním jsou spojena určitá rizika a dnes se zamyslíme nad těmi, které mohou v letošním roce negativně působit na výkon našich portfolií. Globálně bude finanční trhy, především akcie, ovlivňovat zpomalení růstu největších ekonomik, tedy v Číně, v USA i v Evropě, turbulence a s nimi související vysoká volatilita a v neposlední řadě hloupost vrcholných politiků. V USA k tomu přistupuje protekcionismus nastavený současnou vládou, v Evropě pak politická nestabilita daná komplikacemi kolem brexitu a posílením populismu.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                                                                                                    

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..