Je polovina února a finančním trhům stále vládnou obavy z koronavirové nákazy, která se šíří neuvěřitelným tempem především v těch zemích, které včas nezavedly přísná preventivní opatření.

V některých zemích se zdá, že je již virus na ústupu nebo alespoň pod kontrolou a tak se začínají objevovat úvahy nebo spíše spekulace, jak rychle se ekonomika vzpamatuje a jaké budou ztráty. Těmito úvahami vás nebudu zatěžovat. Je to vše předčasné a závisí na mnoha faktorech, kdy se motory zapnou a kdy dosáhnou plných otáček.

V každém případě ale můžeme pozorovat určitý optimismus na finančních trzích, alespoň podle výsledků za první polovinu dubna. Americké akcie i přes obrovský rozsah nakažených i zemřelých znatelně posílily a navázaly tak na trend ze závěru března. Hlavní akciový index S&P500 vzrostl o 7,7% a technologický Nasdaq Composite o 9%. Trošičku posiluje i Evropa a Čína.
Jsou totiž firmy, které profitují ze současné situace, třeba Amazon, kde nestíhají pokrývat objednávky nebo Neflix, jehož streamovací služby jsou nyní žádanější než dříve. Obecně technologie si nevedou až tak zle. A jsou samozřejmě segmenty, kde je silný ústup ze slávy. Jedná se například o ropný průmysl, automobilky nebo cestovní ruch a leteckou přepravu, což je logické.

Tato situace ještě pár měsíců potrvá a my to musíme psychicky ustát. Stále platí, že je čas nákupů, posilování pozic a trpělivého pravidelného investování.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Blýskání na lepší časy?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..