Seriál Základní principy investování pro drobné investory, díl sedmý - Dlouhodobost investičních cílů
Seriál Základní principy investování pro drobné investory, díl sedmý – Dlouhodobost cílů

Seriál Základní principy investování pro drobné investory, díl sedmý – Dlouhodobost cílů

Začnu tento článek naprosto lapidárním tvrzením. Bude možná troufalé, ale snad právě proto vyvolá nějakou diskuzi. Toto tvrzení zní:

Při dostatečně dlouhém investičním horizontu nelze na akciových trzích nevydělat.

Nyní je na místě vysvětlit, proč tomu tak skutečně je. Trhy neustále kolísají, denně mění své ohodnocení. V naprosté většině se jedná o změny v řádu desetin procenta, několik dnů v roce změní svoji valuaci o více než procento a větší změny jsou méně častou událostí, o které se dlouho hovoří a mohutně se analyzuje příčina takového skoku, a to bez ohledu, zda se jedná o růst či pokles.

Příčinou intradenních změn je většinou poptávka a nabídka. Je-li o nějaké akcie zvýšený zájem, jejich cena roste. Pokud jsou registrovány vysoké nákupy ze strany institucionálních či velkých brokerů, přidávají se honem i drobní investoři (to je efekt stáda, o kterém jsem se zmiňoval v minulém díle). Opačně, ale na stejném principu to funguje při silném prodeji. Čas od času nějaká událost trhy více rozvíří. Jsou to makroekonomické informace, zveřejnění výsledků hospodaření velkých a silných ekonomik, zasedání americké rezervní banky – FEDu, Evropské centrální banky – ECB a dalších významných institucí. Každé čtvrtletí se napjatě čeká na zahájení tzv. výsledkové sezóny, kdy firmy presentují své výsledky za uplynulý kvartál. Nižší tržby nebo zisk či jen nižší výhled na další období pošle akcie té či oné firmy dolů. Ale toto vše je jen okamžik. Růst či pokles o procento je zítra minulostí a na pořad dne přicházení nové události, nové informace a s nimi nový vývoj a nové hodnoty.

Jedna z nejlepších rad, které vám mohu dát, je nevěnovat pozornost dennímu vývoji. Budete si jen jitřit emoce a vy již víte, že emoce musíte spíše potlačovat. Sledujte hodnoty svého portfolia třeba jednou za měsíc, to úplně stačí. Neplýtvejte časem na časté sledování kurzů, hleďte na konec svého investičního horizontu, který by v případě převážně akciového portfolia měl být alespoň osmi či desetiletý. Nepamatuji, že by na takto dlouhém horizontu akciové portfolio prodělalo. Příčina je v samé podstatě akcií. Nákupem akcie se stáváte spolumajitelem společnosti, která akcii vydala a máte právo podílet se na jejím zisku. Je-li firma zisková, budete v zisku i vy. A firmy ziskové až na výjimky jsou, na principu dosahování zisku je založeno veškeré podnikání. Některé subjekty jsou v zisku o pár tisíc, jiné o několik desítek milionů dolarů či jiné měny.

Je dobré si říci, proč věřit v dlouhodobé zisky firem. Jednoduše proto, že lidé budou vždy nakupovat. Jsou výrobky, které kupujeme denně a nutně je potřebujeme, to jsou především potraviny. Jiné výrobky – tzv. cyklické zboží kupujeme občas, ale také pravidelně, třeba zubní pasty, benzin atd. Dalším výrobkům či službám se říká zbytné, protože je nutně nepotřebujeme, ale kupujeme je rádi. To jsou auta, televize, počítače, dovolené a celá řada dalších. Zpříjemňují a usnadňují nám život. Na prodeji těchto výrobků má výrobce či poskytovatel nemalý zisk a tento zisk buď zvýší hodnotu akcií na burze nebo je vyplacen akcionářům ve formě dividendy. Budou lidé nakupovat i v budoucnosti? Určitě ano a čím dál více.

Tahounem spotřeby je střední třída a ta se neustále rychle rozrůstá, jak stoupá životní úroveň. Akcie proto budou vydělávat i v budoucnosti a proto má smysl do nich investovat. Krátkodobé poklesy ocenění akcií nám nemohou vadit, pokud budeme hledět na konec svého investičního horizontu. A protože jeden obrázek vydá za mnoho slov, ukážeme vám jeden zajímavý graf:

Templeton Growth Fund
Templeton Growth Fund, zdroj: školící materiály VHI, s.r.o.

Toto je můj oblíbený graf, protože začíná rokem mého narození. Jak můžete vidět, 10 tisíc dolarů investovaných v roce 1954 mělo v roce 2010 hodnotu více než 7 milionů dolarů a roční průměrný výnos byl téměř 12,5 %! Dnes to je již podstatně větší částka. A to je ta dlouhodobost v čisté formě. Podobných výnosů můžete dosahovat i na horizontu kratším, třeba dvacetiletém.

Je jenom na vás, zda tento úžasný a jednoduchý princip pochopíte, zahodíte své stavební spoření a jiné nevýnosné produkty a začnete budovat svoji finanční prosperitu a nezávislost. Mohu vám v tom pomoci.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Dlouhodobost cílů
Souhrn
Dlouhodobost investičních cílů
Jméno článku
Dlouhodobost investičních cílů
Popis
V sedmém dílu seriálu o základních principech investování pro drobné investory se nezávislý investiční konzultant Michal Valíšek věnuje tématu Dlouhodobost cílů. Autor tvrdí, že "při dostatečně dlouhém investičním horizontu nelze na akciových trzích nevydělat" a zároveň vysvětluje proč tomu tak je.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                        

Jedna reakce na “Dlouhodobost cílů

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..