Bitcoin Prrivate - Pohled z druhé strany
Bitcoin Private – Pohled z druhé strany od čtenáře Ládi jako odpověď na náš článek.

Bitcoin Private – pohled z druhé strany

Po přečtení článku Jsem podrážděně zareagoval v diskusi pod článkem, načež jsem byl autorem článku vyzván k sepsání pohledu z druhé strany. Musím říci, že mě tato výzva mile překvapila. Challenge accepted 😉

Souhlasím s tím, že pojmenování po Bitcoinu je zčásti marketingový tah. Je otázka nakolik je to v dnešní době, po všech těch Bitcoinech Diamond, Bitcoinech Neuro, Bitcoinech Uranium podobných dobrý nápad. Nezanedbatelná část kryptoměnové komunity cítí silnou averzi ke všem měnám s Bitcoinem v názvu (kromě BTC, samozřejmě). Pro spoustu lidí se z Bitcoinových forků stalo klišé a jakmile se nějaký další objeví, předpokládají stejně slabý výsledek jako u většiny předchozích.

Proč si myslím, že je tento fork jiný? Z několika důvodů.

1. Lidé

Jednak je to dev team, který podle mého (do značné míry laického) názoru ví, co dělá. A tím nemyslím pump&dump o kterém byla řeč ve výše odkazovaném článku. Pole mého názoru si tito lidé skutečně uvědomují, že dlouhodobější růst BTCP jim přinese podstatně větší finanční prospěch, než křivky v grafech v průběhu hypu před snapshotem.

Mimo to, kromě dev teamu jako takového je celý projekt doslova obalen komunitou lidí, kteří přispívají ke společnému dílu často bez nároku na jakýkoliv honorář (ano, vím, že to zní jako z týdeníku z 50. let v ČSSR, ale je to skutečně tak). Tato mince je skutečně komunitní.

2. Technologie

Technologie zk-SNARKS, bezpečnostní vrstva, kterou disponují tzv. Z-coins, tedy ZCash, ZClassic, BitcoinZ, ZenCash a další které neznám. Písmeka zk znamenají Zero Knowledge, tedy nulová znalost o detailech transakce. Z-coins mají kromě běžného typu adresy, tzv. transparentní (zpravidla začínající písmenem T), také typ adresy privátní, začínající písmenem Z (proto ty písmenka Z v názvech jednotlivých mincí). Příchozí i odchozí transakce týkající se Z-adresy nejsou dohledatelné ve veřejném blockchainu, byť jsou jeho součástí. Na rozdíl od BTC tedy lze provádět skutečně anonymní transakce, zatímco BTC poskytuje pouze určitou míru pseudonymity.

Pro zájemce o bližší informace o zk-SNARKS:

3. Financování

Jak jsem již uvedl, mincí s technologií zk-SNARKS je povícero, proč tedy BTCP? U BTCP neexistuje žádný premine, ani žádná „zakladatelská daň“. ZClassic vznikl do značné míry na protest proti dvacetiprocentní „zakladatelské dani“, kterou obsahoval ZCash (který je mimochodem také forkem původního Bitcoinu). ZCash je všeobecně považován za kvalitní altcoin, a součástí jeho týmu je jako poradce například Vitalik Buterin, který se proti BTCP opakovaně vymezil (opoměl však zmínit svou přímou finanční zainteresovanost na ZEC a z toho plynoucí stín na objektivitě jeho vyjádření).

Proč prostě nepoužívat ZCash, jak radí Vitalik? Tržní kapitalizace ZEC je v době psaní tohoto článku více než 1,3 miliardy USD. Z toho 20%, tedy více než 263 milionů USD bylo vyplaceno do „zakladatelského“ fondu. Kryptoměny jsou v širokém povědomí veřejnosti už zhruba půl roku. Opravdu se za tu dobu s takovými zdroji nedalo dostat povědomí o ZEC k široké populaci? Podle mého názoru jsou vývojové týmy „starých“ mincí příliš pasivní, a protože mají své jisté, nic je nenutí ke skutečně aktivnímu vývoji.

BTCP je oproti tomu vyvíjeno a propagováno zčásti dobrovolníky, a zčásti týmem, který má k dispozici fond, jež je ve srovnání se stovkami milionů u ZCash nebo 100 tisíci mincí u Bitcoin Gold směšný. A přesto se tomuto týmu podařilo celý fork zrealizovat během dvou měsíců od prvního oznámení. Financování BTCP je vůbec zajímavé. Kromě dobrovolníků, kteří přispívají svou prací bez nároku na honorář (včetně jednoho poblázněného nadšence Ládi, který například čistě pro dobrý pocit přeložil webovou stránku BTCP do češtiny) existuje spousta dalších věcí, na které jsou potřeba peníze. BTCP proto vytvořil tzv. donation pool s cílem vytěžit 50.000 ZCL, na kterém těžaři mohli těžit ZCL s tím, že veškeré vytěžené ZCL půjdou do dev fondu a těžaři po forku obdrží BTCP namísto darovaných ZCL v poměru 1:1,25, tedy o 25% víc. Ovšem za cenu toho, že vůbec nedostanou vytěžená ZCL, která by po snapshotu mohli ještě stihnout prodat.

Je pravda, že zpočátku nebyl zájem o donation pool příliš velký, proto se BTCP dev team rozhodl nabídku vylepšit. Přislíbili rozdělit celých 62.500 BTCP (o 25% více než plánovaných „darovaných“ 50.000 ZCL), ale slíbili je rozdělit poměrným systémem k vytěženým / darovaným ZCL mezi těžaře na donation poolu bez ohledu na to, jaká bude nakonec vytěžená / darovaná částka.

Vzhledem k nedůvěře, na kterou jsme v ČR zvyklí je možná pro leckoho překvapivé, že se pro tuto věc našlo tolik těžařů, že za cca měsíc bylo vytěženo více než 20 tisíc ZCL. Výsledný poměr byl nakonec zhruba 2,15 BTC za každé vytěžené / darované ZCL.

Aktuálně se BTCP snaží získat nějaké peníze tím, že na své stránky umísťuje odkazy na pooly, které prověřuje a průběžně monitoruje jejich serióznost, a nabízí těmto poolům vyšší umístění ve vlastním „žebříčku“ společně s uvedením informace, jak velkou část svých poplatků věnoval daný pool do developerského fondu BTCP.

4. Inflace a řešení „mrtvých“ mincí

Proč Rhett Creighton a spol. pouze nevylepšili ZClassic? Podle mých informací zejména proto, že ZCL není pouze Rhett a těch několik lidí kteří jsou součástí dev teamu BTCP. Dalším důvodem bylo zařazení Bitcoinu do Airdropu. Nešlo jen o marketing, který jsem zmínil na začátku, či o zvýšení povědomí o BTCP díky majitelům BTC. Jedná se také o dramatické navýšení objemu mincí v oběhu. BTCP totiž sestává jak z vytěžených ZCL, tak i z vytěžených BTC k okamžiku snapshotu. Jde tedy o cca 3,4 milionu ZCL plus 16,9 milionu BTC. Celkový objem vytěžených BTCP po forku je tedy 20,3 milionu mincí z celkového počtu 21 milionů. K vytěžení tedy zbývá pouze cca 700 tisíc mincí, tj. cca 3,3%. BTCP tudíž bude mít jednu z nejnižších těžebních inflací vůbec. Počet 20,3 milionu mincí však není úplně definitivní a ani zcela přesný.

Whitepaper počítá s tím, že by mohlo v průběhu nějaké doby dojít k „vyřazení“ mincí, které po forku nikdo nevyžádal. Problém mrtvých mincí považuji za poměrně závažný, zvlášť u Bitcoinu. Spousta lidí v jeho raných dobách vytěžila nějaké množství do peněženek, od kterých ztratili privátní klíče, a existuje tedy značné množství BTC, které sice byly vytěženy, ale reálně v oběhu nejsou. Odhady tohoto množství jsou do značné míry věštěním z křišťálové koule, ale při forku lze přesně evidovat, u kterých adres došlo k vyžádání a které adresy jsou pravděpodobně mrtvé. Navíc toto „vyřazování“ není jednorázové, skokové a nespravedlivé, počítá se s úbytkem 0,14% nevyžádaných mincí denně po dobu dvou let.

5. Proč to není scam?

Protože lidé z dev teamu jsou příliš inteligentní na to, aby získali z každé mince $50-70, když solidním přístupem mohou z ceny BTCP vytěžit stovky dolarů za každou minci. Při Pump&Dump jsou poměrně charakteristické hodnoty objemů při jednotlivých pohybech ceny. V případě ZCL před forkem byly objemy zcela jiné.

Dovolím si také jednu konspirační teorii. Objemy při poklesech (a to i několik dnů před snapshotem) byly příliš souvislé a konzistentní, bez velikých výkyvů. Objem obchodů byl kolem 30-40 milionů USD denně kolem 23-24. února a kolem 70-80 USD 27. února, tedy den před snapshotem. Výkřiky o tom, že pokles způsobila směna části výtěžku donation poolu jsou tedy zcela nesmyslné, protože celý výtěžek byl (podle aktuální ceny) v rozmezí 2,5 – 3,5 milionu USD.

Zajímavé také je, že jak 23-24., tak i 27. února se vždy hodinu až dvě před poklesem ceny objevily na telegramu BTCP, na diskusích bitcointalk, reddit a discord FUD komentáře od přinejmenším desítek, možná stovek nových uživatelů. Jednalo se vždy o „výkřiky do tmy“ o tom, že BTCP je pump&dump, že je to podvod a že BTCP po forku nebude mít větší hodnotu než jednotky USD bez jakéhokoliv dalšího odůvodnění a bez reakcí na dotazy. Rozhodně to na mne působilo dojmem koordinované spamovací kampaně. ZCL měl v tu dobu celkovou tržní kapitalizaci kolem 400 milionů USD a pokles více než 30% byl podle toho, co jsem se doslechl z velké části způsoben většími příkazy na směnárnách, které byly následně rušeny.

Mohl za touto manipulací stát dev team BTCP? Určitě mohl, ale proč by to proboha dělal? Nemyslím si, že by se jednalo o nějakou nenávist ze strany větších držitelů jiných měn, taková akce pouze kvůli poškození ZCL/BTCP by byla velice drahá na to, aby byla založena pouze na emocích.

Jediný racionální důvod, který mě napadá je snaha srazit cenu, aby někdo mohl nakoupit ZCL, potažmo BTCP levně. Nevím jak vám, ale mě osobně to smrdí velrybou.

V době, kdy jsem reagoval v diskusi na výše odkazovaný článek, byla cena BTCP neznámá a její odhady byly pouze hádáním. V době dokončování tohoto článku se BTCP obchodoval na Kucoin.com za 268 USD, přičemž nejvyšší cena v průběhu dne byla více než 800 USD a nejnižší kolem 195 USD. Chápu, že ještě není vyhráno, ale podezření z Pump Dump se nám dost možná přehouplo v docela perspektivní kryptoměnu.

Tímto se serveru centruminvestic.cz, panu Jiřímu Meitnerovi a čtenářům omlouvám za ostřejší výroky v diskusi. Byly z velké části způsobeny podobností obsahu článku FUD komentářům které jsem zmínil výše.

Ještě jednou oceňuji prostor, který mi byl panem Meitnerem nabídnut.

P.S. Než budu v diskusi pod článkem obviněn z toho, že se snažím vypumpovat cenu BTCP kvůli vlastnímu majetkovému prospěchu předem oznamuji, že jsem majitelem gigantické sumy necelých 8 BTCP, které pocházejí ze ZCL. Tato ZCL jsem nedostal jako mrzký úplatek za ovlivnění názoru na BTCP v Čechách, ale všechny jsem si je poctivě vytěžil na soupravě domácích přímotopů od Nvidie. Česká republika je tak malý trh, že jakýkoliv nárůst mého majetku, který by tento článek mohl vyvolat je mizivý.

Autorem článku je kryptonadšenec Láďa, který si dle svého vyjádření cení svého soukromí a proto o sobě neposkytl žádné další informace.

Doporučení: dejte si do záložek naší čtečku novinek a sledujte přes ní, co píší jinde, ať vám nic neuteče, a investujte do kryptoměn uvážlivě:

Kryptočtečka

Did you like this?
Tip redakce with Cryptocurrency

Donate Bitcoin to redakce

Scan to Donate Bitcoin to redakce
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some bitcoin:

Donate Bitcoin Cash to redakce

Scan to Donate Bitcoin Cash to redakce
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send bitcoin:

Donate Ethereum to redakce

Scan to Donate Ethereum to redakce
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some Ether:

Donate Litecoin to redakce

Scan to Donate Litecoin to redakce
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some Litecoin:

Donate Monero to redakce

Scan to Donate Monero to redakce
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some Monero:

Donate ZCash to redakce

Scan to Donate ZCash to redakce
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some ZCash:
Bitcoin Private – pohled z druhé strany
Souhrn
Bitcoin Private - Pohled z druhé strany
Jméno článku
Bitcoin Private - Pohled z druhé strany
Popis
Čtenář Láďa reagoval na článek o Bitcoin Private, nesouhlasil s ním a statečně se rozhodl publikovat svůj pohled na tuto novou kryptoměnu, fork ZClassic a Bitcoinu.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                        

Jedna reakce na “Bitcoin Private – pohled z druhé strany

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..