Seriál Základní principy investování pro drobné investory, díl osmý - Jak postavit dobré investiční portfolio
Seriál Základní principy investování pro drobné investory, díl osmý – Jak postavit dobré investiční portfolio

Seriál Základní principy investování pro drobné investory, díl osmý – Jak postavit dobré investiční portfolio

V seriálu o základních principech investování jsme hovořili o diverzifikaci jako o jednom ze stěžejních prvků úspěchu. Musíme proto vědět, jak kvalitní diverzifikaci postavit, aby splňovala svůj cíl a naše očekávání.

Řekněme, že si takový drobný investor chce vystačit sám, bez pomoci či rad zkušeného profesionála, a koupí si třeba akcie společnosti ČEZ. Fajn, to jsou dobré akcie, proč ne. Ale má nakoupeno regionálně střední Evropu (v přehledech ji najdeme pod označením CEE – Central and Eastern Europe) a oborově energetiku. Nyní by měl koupit energetiku v západní Evropě, v USA, potom to samé udělat v dalších oborech, tj. např. strojírenství, věda a výzkum, farmacie, IT technologie, služby atd. Prostě musel by nakoupit asi 30 – 40 titulů, aby měl alespoň trochu vyvážené akciové portfolio. A nyní by měl mít zastoupeny v nějakém poměru dluhopisy, komodity – to by, přátelé, stálo majlant.

Jsou totiž akcie, kde můžete koupit jeden kus za nějakou rozumnou cenu. Ale jsou akcie, které stojí tisíce dolarů jedna, např. akcie firmy Alphabet dnes stojí 1160 $. A pak jsou akcie doslova za pár centů, ale nelze koupit jednu – ani by to nemělo smysl – a kupuje se určitý budget, čili nějaké minimální množství, třeba 100 kusů. Postavit si takové dobré portfolio by vás přišlo na několik set tisíc našich korun. A kdo z nás tolik má?

Také dluhopisy nejsou všechny stejné. Jsou dluhopisy rozvíjejících se zemí (emerging markets) a dluhopisy vyspělých zemí. Kromě toho musíme volit měnu, budeme investovat v dolarech, eurech nebo v nějaké jiné měně? To vše je spousta úvah a propočtů a nedá se to dělat, jak se říká, na koleně. Profesionál má k dispozici většinou software, který mnoho práce udělá za vás. Kvalitní software má v sobě zakomponovány i stochastické modely a umí říci, s jakou pravděpodobností nastane v určitém časovém období ta či ona situace. Výstupem je modelace budoucího vývoje a tu můžeme porovnat s našimi cíli.

Věřte mi, že sestavení kvalitního portfolia je nelehká věc, tím spíše, že kromě odborné stránky je nutno plně respektovat osobnost a názory klienta. Tak jak z toho ven? Existuje možnost, jak dostat za rozumné peníze kvalitní dobře diverzifikované portfolio, které vyhovuje naší povaze, našim cílům a záměrům a respektuje finanční možnosti? Ano, skutečně taková možnost existuje a je docela jednoduchá – podílové fondy.

A o nich si povíme příště. Řekneme si, co jsou to podílové fondy, jak fungují a v čem jsou výhodné a přínosné.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Jak postavit dobré investiční portfolio
Souhrn
Jak postavit dobré investiční portfolio
Jméno článku
Jak postavit dobré investiční portfolio
Popis
V osmém dílu seriálu o základních principech investování pro drobné investory se nezávislý investiční konzultant Michal Valíšek věnuje tématu tvorby dobrého investičního portfolia. Autor tvrdí, že sestavit dobré investiční portfolio je náročné, jak finančně, tak technicky a ukazuje, jak na to.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                            

Jedna reakce na “Jak postavit dobré investiční portfolio

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..