Ing. Jindřich Patera - CoinBank.cz rozšiřuje nabídku kryptoměn
Ing. Jindřich Patera: CoinBank.cz rozšiřuje nabídku kryptoměn

Nové kryptoměny v nabídce

Níže jsou nové kryptoměny v nabídce CoinBank.cz, jejich používaná zkratka a pořadí na žebříčku tržní kapitalizace.

V dnešním příspěvku bych se rád zastavil u tří vybraných titulů – tokenů BAT, 0x a TRON. Všechny mají společný rys – snahu nahradit dosavadního „zbytečného“ prostředníka decentralizovaným systémem, tak jak to technologie blockchainu v digitálním světě umožňuje.

Token BAT se snaží změnit systém dosavadní digitální inzerce, tj. cílí na korporace typu Google, Facebook. Tvůrci tokenu 0x si vybrali oblast kryptoměnového trhu, kde jsou dosavadními prostředníky společnosti typu Bitfinex, Bitrex apod. Čínský TRON se pak zaměřuje na zábavní průmysl.

Při investování do tokenů, resp. ICO, je nutné si uvědomit, že současně investujeme do technologických start-upů. A je maximálně vhodné si prověřit informace a ujistit se, zda je daný projekt reálný. K tomu slouží tzv. whitepapery, tj. dokumenty popisující daný projekt.

BAT – Basic Attention Token

Tento token postavený na síti Etherea si pozornost nezasluhuje díky svému názvu (v překladu „Basic Attention“ = „Základní pozornost“), nýbrž díky kvalitnímu týmu, stojícím za tímto projektem.

Jedním z autorů je Brendan Eich – tvůrce známého skriptovacího jazyka Javascript, spoluzakladatel Mozilly, Firefoxu. Na vývoji se podílí ale také další významné osobnosti působících v minulosti v Yahoo či Coinbase.

Detailní popis podnětů, idejí, cílů projektu BAT najdeme na jeho white paperu. Základním tématem je změna systému digitální reklamy, kteří uživatelé znají např. v podobě bannerů.

Pokud si představíme např. výrobce limonády, který se snaží oslovit konzumenty svého nápoje, pak v dnešním světě digitálního prostoru nejspíše využije jednoho z prostředníků (Google, Facebook, …). neboť ti mají nejlépe zanalyzováno, kterému uživateli má zobrazit danou reklamu. Aby tento prostředník získal informace potřebné k co nejlepšímu zacílení reklamy musí tyto informace nějak získávat. Jedním ze zdrojů potřebných informací jsou pak (javascriptové) skripty vložené do webových stránek, které zařizují sběr informací o chování uživatele. Tento způsob získávání dat má však svá negativa, např.:

  • zpomalené načítání webových stránek
  • 21% životnosti baterie je vyčerpáno zpracováním těchto skriptů
  • osobní informace o uživatelích se kumulují u prostředníků (viz např. problémy Facebooku a jiných, zneužívání v ovlivňování výsledků voleb apod.)

Cílem projektu je tedy odstranit negativní dopady stávajícího systému. A to tím, že prostředníka nahradí decentralizovaná reklamní platforma. Tu pak využívá prohlížeč Brave. Token BAT plní úlohu platebního nástroje v tomto systému.

0x – Zero-exchange

Z whitepaperu tokenu 0x zvaného „Zero ex“ či „Zero-exchange“ se dozvíme, že se jedná o otevřený protokol pro decentralizovaný trh na Ethereum blockchainu.

Jedná se tudíž o veřejnou infrastrukturu, umožňující směňovat tokeny postavené na síti Etherea efektivněji než jak je tomu nyní na existujících trzích (Bitfinex, Bitrex, Binance, …) s kryptoměnou.

Systém funguje tak, že uživatel umožní tomuto decentralizovanému trhu náhled do své kryptopeněženky. Tento trh pak zjištěné informace zpropaguje do své sítě. Systém tak dokáže zjistit, zda dva uživatelé, kteří chtějí směnit mezi sebou tokeny, mají dostatečné množství prostředků. Pokud je vše v pořádku, provede se zápis do sítě Etherea .

Z obecného hlediska jde tedy o projekt snažící se nahradit prostředníka (trh) decentralizovaným systémem.

TRX – TRON

TRON je čínská blockchain platforma určená zejména pro globální digitální zábavní průmysl. Jedná se mimo jiné i o pokus „uzdravit“ internet ve smyslu omezení globálních firem (jako např. Microsoft, Facebook, Alibaba, Amazon), které profitují z vlastnění dat uživatelů. Projekt je založen na sdílení obsahu spočívajícího ve vytvoření rozsáhlého ekosystému, kde lidé budou moci sdílet data, provozovat služby, provádět mezi sebou platby .

Dokončení všech cílů se plánuje v poměrně dlouhém horizontu 8 až 10 let. Detailní popis lze dohledat opět na whitepaperu.

Scan to Donate Bitcoin to CoinBank
Did you like this?
Tip CoinBank with Bitcoin
CoinBank rozšiřuje nabídku kryptoměn
Souhrn
CoinBank rozšiřuje nabídku kryptoměn
Jméno článku
CoinBank rozšiřuje nabídku kryptoměn
Popis
K prvnímu květnu CoinBank.cz rozšířila nabídku instrumentů o 16 nových kryptoměn. A téměř okamžitě, jen po několika málo minutách od zveřejnění nabídky, se klienti rozhodli pro investice do těchto titulů. To by mohlo naznačovat fakt, že se podařilo trefit do jejich preferencí.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                                    

Jedna reakce na “CoinBank rozšiřuje nabídku kryptoměn

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..