Vývoj cen zlata
Vývoj cen zlata vůči dolaru

V minulých dvou článcích jsme si řekli trochu více o akciích a dluhopisech. Nyní se chci věnovat další velmi důležité třídě aktiv, která má v investičním portfoliu nezanedbatelnou roli, a tou jsou komodity. Do komodit se řadí mnoho produktů. Velkou skupinou jsou zemědělské plodiny a ty mají dokonce svoji vlastní burzu. Je to plodinová burza v Chicagu. Obchoduje se zde sója, pšenice, kakao, cukr, pomeranče, maso a spousta dalších plodin a produktů. Je to specifická oblast a nebude předmětem našeho zájmu. Další důležitou skupinou jsou kovy, a to především drahé kovy.

Vývoj cen zlata
Vývoj cen zlata

Aktivy, které jsou z oblasti komodit nejdůležitější a hrají největší roli, jsou zlato a ropa. Dnes vám budu povídat něco o zlatu. A protože je toho na povídání hodně, rozdělil jsem to na dvě části. V té první budeme hovořit o hodnotě.

Co je zlato? Je to fenomén, pro mnohé je to modla a pro jiného jen „hloupý žlutý kov“. Co je na zlatu tak zvláštního a jedinečného, že stále přitahuje pozornost obyčejných lidí i zájem investorů, kteří v něm často hledají naději nebo dokonce spásu?

Zlato bylo v minulosti jedinečným kovem, protože ho bylo málo, a tak bylo vzácné. Historie jeho dobývání je provázena mnoha krvavými příběhy i tragickými osudy a to vtisklo zlatu až téměř magický ráz. Naše babičky často uchovávaly jako relikvii nějaký zlatý dukát, naše maminky si považovaly zlatých šperků, prostě od mala je každý z nás utvrzován v přesvědčení, že zlato je něco výjimečného. Sloužilo jako platidlo, míra hodnoty i prostředek směny, prostě zastupovalo dnešní peníze. Bylo odznakem moci. Dnes jsou obchodovány kovy, které jsou vzácnější i dražší než zlato, třeba wolfram nebo platina, přesto si zlato uchovává svoji reputaci.

Tak jak to s tím zlatem ve světě investic vlastně je? Je zlato něčím ojedinělým nebo je to jen jedna z mnoha možností, kam investovat? Zlato zlato je opravdu v jedné věci zcela výjimečné. Rozděluje totiž investory na dvě zhruba stejně velké skupiny.

Pro jedny je zlato skvělou investicí, bezpečným přístavem a měřítkem hodnoty, pro jiné jen jednou z mnoha složek portfolia a nic zvláštního na něm nevidí.

Tyto dvě skupiny vedou o své přesvědčení již mnoho desítek let urputný názorový souboj, přičemž zcela opomíjejí logické argumenty svých protivníků a stojí si za svým. Pokusím se nestraně předložit stěžejní argumenty obou skupin.

1. Hodnota

Základním postulátem příznivců zlata je tvrzení, že zlato si vždy uchovává svoji hodnotu a je tak kromě jiného ideální ochranou proti inflaci a výkyvům akciových trhů. Pamatuji si velmi dobře, že před mnoha lety jsem četl článek, ve kterém pisatel argumentoval, že za unci zlata se koupil v polovině minulého století v Londýně na proslulé Savile Row luxusní pánský oblek a totéž platilo i na konci století. Autor z tohoto faktu usuzoval, že zlato si stále drží svoji hodnotu. Podobné argumenty předkládají zastánci investování do zlata i dnes. Jejich oponenti ale mají ráznou odpověď. Vraťme se zpět v čase třeba o čtyřicet let. V té době se zlato obchodovalo za cca 220 $ a dnes jeho cena osciluje kolem hodnoty 1300 $ za trojskou unci, jedná se tedy o nárůst skoro 500%.

Nejstarší americký akciový index DJIA (Dow Jones Industrial Average) měl roce 1980 hodnotu cca 2500 bodů a jeho dnešní hodnota 24 886 bodů je tedy o 900% výše. Širší akciový index S&P500 je v tomto srovnání ještě lepší. Vy, kteří se zlatem sympatizujete, jste nyní možná trochu zaskočeni. Proč jsou akcie o tolik výnosnější? Odpověď je jednoduchá:

Každé aktivum má svoji aktuální tržní (burzovní) cenu, která odráží jeho hodnotu. Tato hodnota stoupá nebo klesá. Ale kromě této hodnoty mají některá aktiva ještě svoji vnitřní hodnotu, která spočívá v tom, že tato aktiva něco dalšího generují. Akcie přinášejí dividendu, dluhopisy nesou úrok (bonus), pokud vlastníte nemovitost, můžete ji pronajímat. Zlato svoji vnitřní hodnotu nemá!!! Nic nepřináší.

Jeho cena je dána pouze poptávkou. Proto mu někteří investoři říkají hloupý žlutý kov.

Podívejme se nyní, jak a které faktory určují cenu zlata. Investor musí především vědět, že zlato se jako investiční nástroj vyskytuje ve dvou formách. Ta první, říkejme jí „čistá forma“ je tzv. investiční zlato, tedy zlaté pruty, cihly, zlaté mince. Uchovává se v dobře střežených pevnostech či tresorech státních bank a slouží jako rezerva či poklad. V posledních letech se zásoby investičního zlata snižují a mnohé státy toto zlato odprodávají. Podstatná je skutečnost, že ve formě investičního zlata skončí jen necelých 30% roční světové těžby.

Naprostá většina vytěženého kovu najde své uplatnění v průmyslu, ve zdravotnictví či v dalších oborech. To je ta druhá forma. Pokud poptávka po zlatu v posledních letech mírně roste, že to výhradně průmyslová poptávka. Uvědomili jste si někdy, že pod každou klávesou vašeho počítače je tenoučký kousek zlatého plíšku? Zlato výborně vede elektrický proud a je tvrdé, takže se neopotřebovává. Zlato najdete i v mobilech a mnoha dalších elektrotechnických a elektronických přístrojích, jeho uplatnění je široké. Cena a tedy i hodnota zlata je dána převážně průmyslovou poptávkou, ergo, pokud kupuji jako investor akcie, investuji nepřímo i do zlata.

Proto existuje nepřímá úměra ceny zlata a akcií. Pokud se akciím daří, zlato nemá šanci k růstu. Tato nepřímá úměra funguje i k dolaru. Když je dolar silný, zlato oslabuje. A naopak. Pokud akcie zažívají sestupný trend nebo dolar výrazněji oslabuje, někteří investoři utíkají do tzv. bezpečných přístavů, např. ke zlatu nebo v měnové oblasti ke švýcarskému franku a podobně. Ale z toho všeho plyne jeden naprosto zásadní fakt. Zlato si svoji cenu není schopno samo vytvářet, jeho hodnota závisí na jiných faktorech.

Osobně proto tvrzení, že zlato si vždy uchovává svoji hodnotu, považuji za mýtus. Skutečnost je diametrálně odlišná.

Zlato – mýty a skutečnost (pokračování)

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Zlato – mýty a skutečnost
Souhrn
Zlato – mýty a skutečnost
Jméno článku
Zlato – mýty a skutečnost
Popis
Zlato – mýty a skutečnost - přečtěte si článek Michala Valíška o zlatu. Uchovává si vždy svoji hodnotu? Co má historicky vyšší výnos, zlato, nebo akcie? A proč tomu tak je? Odpovědi na tyto otázky naleznete v tomto článku. Budeme rádi za sdílení, pokud se vám článek líbí.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                    

2 thoughts on “Zlato – mýty a skutečnost

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..