Kam směřují kryptoměny – podívejme se, co se děje

I kryptoměny mají svá zlatá telata
Zlaté tele kryptoměn

Bitcoin a ostatní kryptoměny zažívají otřesy, jejich hodnota padá. Co na tom, že je to dočasné a krátkodobé. Vzniká hysterie, kterou živí asijské výprodeje před začátkem nového roku (农历新年). Filozofie kryptoměn jakožto decentralizované měny bere za své. Alespoň to by se mohlo zdát z aktuálního dění v titulcích zpráv. Je tomu ale skutečně tak?

Vývoj bitcoinu v lednu 2018
Vývoj bitcoinu v lednu 2018

Jakoby nebylo dost všech těch různých altcoinů (alternativních kryptoměn), vznikají nové a nové. Bitcoinu je vyčítáno, že staví jen na kryptografii, že za ním nic jiného není, že ho nekryje žádná hodnota, žádný fundament Je to ale málo?

Kryptoměny, blockchain,bitcoin

Kryptoměny, blockchain,bitcoin, to jsou moderní zaklínadla, podle kterých se hned zjistí, kdo je cool, kdo má tu správnou firmu. A nyní se příležitostí chytají Švýcaři, fond Tiberius Group přichází s kryptoměnami krytými ne vírou v kryptografii, ale v komodity – měnami tiberius či tcoin. Jejich altcoiny budou ve třech variantách dle investiční strategie, kryté drahými a průmyslovými kovy:

  1. Nikl, kobalt, hliník (používané při výrobě elektromobilů)
  2. měď, cín, zinek (sektor robotiky)
  3. zlato, platina, palladium (používané jako uchovatel hodnoty v období krize)

Podobných projektů už tu bylo a bude. Podívejme se na další příklady kryptoměn, které se tváří kryté něčím víc fundamentálním:

  • Tether, neboli USDT, je kryptoměnou vydávanou společností Tether limited. Tato kryptoměna se tváří, že je krytá americkými dolary jedna ku jedné na rezervním účtu společnosti Tether limited. Společnost Tether ale neposkytuje žádné skutečné právní záruky, ani záruky proti ztrátám. Společnost Tether není banka a nemusí udržovat své rezervy v Federální rezervě. Mince Tether nejsou chráněny pojištěním vkladů. S USDT se můžete setkat na burzách kryptoměn. Vyznačuje se kurzem, který posiluje, když ostatní kryptoměny klesají. Důvod je ten, že do něj někteří investoři často parkují na burzách peníze pro investice do kryptoměn. V dobách, kdy kryptoměny klesají, tak směnou za USDT chtějí předejít větším ztrátám.
  • Kryptorubl, který by měl být jedinou povolenou kryptoměnou v Rusku. Měl by pomoci Rusku obejít západní sankce. Vznik kryptorublu v říjnu 2017 oznámil ruský ministr komunikací Nikolaj Nikiforov na základě rozhodnutí ruského prezidenta Vladimíra Putina.
  • Petro, kryptoměna, která se tváří krytá černým zlatem – ropou. Kryptobolívar petro by měl pomoci, tak jako v případě kryptorublu, obcházet mezinárodní sankce. Vydávající zemí je bankrotující Venezuela.
  • Digitální šekel – kryptoměna, kterou chce vytvořit Bank of Izrael, hodnotou by měla odpovídat 1:1 izraelské státní měně shekelu. Cílem je zřejmě nahrazení hotovosti a sledování finančních toků.
  • Estcoin, což měla být estonská kryptoměna, která ale pravděpodobně nevznikne, jelikož je Estonsko členem eurozóny a existence vlastní paralelní měny vedle eura není údajně možná.
  • Bananacoin, neboli BCO, je kryptoměnou vydávanou banánovou plantáží v Laosu.

Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet. Osobně se domnívám, že použití principů digitálních měn v oblasti komodit nebo státních peněz se nevyhneme. Co chybí, je dostatečná legislativa, která by chránila investory. Ti vzhlížejí k těmto novým digitálním měnám jako na spásu, ale s garancemi je to o dost horší.

Bitcoin a litecoin jako klasické kryptoměny si nehrají, že by za nimi bylo něco víc, než jen silná kryptografie. Domnívat se, že za Tetherem je stejné množství dolarů, a že je dostanete, když je budou všichni chtít vybrat, je čiré bláznovství. U krytých kryptoměn očekávám, že budou praskat bubliny a nebude jich málo. Narozdíl od klasických komodit, zlata, diamantů, zde držíte v ruce jen příslib, že je máte. Je to jako s natisknutými bankovkami.

Nemyslím si, že by klasické kryptoměny zašly na úbytě. Bitcoiny a litecoiny jsou totiž kryté něčím mnohem vzácnějším. Důvěrou, ve vzácnost je jich omezené množství(nemůžete je tisknout jako na běžícím pásu jako je to možné u státních digitálních měn a kryptoměn typu USDT, Ripple, Petro, kryptorubl, bananacoin, apod.),  kryptografií a decentralizací. Je to jako v příběhu o Zlatém teleti z bible. Židé, když Mojžíš prodléval na hoře Sinaj, ztráceli víru v boha, chtěli něco hmatatelného, k čemu se mohou obracet v modlitbách. Mojžíšův bratr Áron jim vytvořil zlaté tele, aby se měli k čemu modlit při putování do země zaslíbené. Tím se ale židé provinili proti božímu zákazu modloslužebnictví.

Pamatujte na přikázání:

Nezobrazíš si Bitcoin zpodobením ničeho, co je nahoře na nebi, dole na zemi nebo ve vodách pod zemí. Nebudeš se krytým kryptoměnám klanět nebo jim sloužit.

Doporučení: dejte si do záložek naší čtečku novinek a sledujte přes ní, co píší jinde, ať vám nic neuteče, a investujte uvážlivě:

Kryptočtečka

Did you like this?
Tip Jiří Meitner with Cryptocurrency

Donate Bitcoin to Jiří Meitner

Scan to Donate Bitcoin to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some bitcoin:

Donate Bitcoin Cash to Jiří Meitner

Scan to Donate Bitcoin Cash to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send bitcoin:

Donate Ethereum to Jiří Meitner

Scan to Donate Ethereum to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some Ether:

Donate Litecoin to Jiří Meitner

Scan to Donate Litecoin to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some Litecoin:

Donate Monero to Jiří Meitner

Scan to Donate Monero to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some Monero:

Donate ZCash to Jiří Meitner

Scan to Donate ZCash to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some ZCash:
Zlatá telata kryptoměn, zkáza bitcoinu?
Souhrn
Zlatá telata kryptoměn, zkáza bitcoinu?
Jméno článku
Zlatá telata kryptoměn, zkáza bitcoinu?
Popis
Nezobrazíš si Bitcoin zpodobením ničeho, co je nahoře na nebi, dole na zemi nebo ve vodách pod zemí. Nebudeš se krytým kryptoměnám klanět nebo jim sloužit.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                                                                                                        

Jedna reakce na “Zlatá telata kryptoměn, zkáza bitcoinu?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..