Volby investic

Volby investice
2. díl seriálu o základních principech investování pro drobné investory vám poradí s výběrem investice.

Investovat můžeme do čeho chceme. Mohou to být klasické cenné papíry, tedy akcie nebo obligace, podílové fondy, hypotéční a zástavní listy, mohou to být komodity, nemovitosti včetně půdy (myslím tím pozemky, nikoliv půdu v baráku) nebo také v poslední době velmi populární kryptoměny či investice do půjček (např. Zonky). Někteří lidé preferují investice do uměleckých děl, mincí, známek nebo veteránů. Výběr je opravdu široký a každému voní něco jiného.

Musíme ale odlišovat investice a spoření. Spořením je termínovaný vklad, běžný (úročený) bankovní účet, stavební spoření nebo spořící účet a podobně. Spořením se zabývat nebudeme, jsou to běžné produkty, které prakticky každý zná. Ale malá definice neuškodí:

  • Spoření je ukládání peněz na bankovní nebo jiné produkty, u kterých je předem známa výše zhodnocení, může být pevně stanovena doba trvání nebo je tato doba dolní či horní hranicí omezena nebo omezena není.
  • Investování je koupě různých druhů aktiv, u kterých není výše celkového zhodnocení zcela jistá, doba trvání investice může a nemusí být stanovena.

Každou investici musíme posoudit ze tří základních hledisek a pro ilustraci slouží obrázek, kterému se v naší branži běžně říká magický trojúhelník. Všichni investoři chtějí vysoký výnos při minimálním riziku, likvidita je pak možnost proměnit investici zpět na hotové peníze v určitém čase, nejlépe velmi rychle. A proč je ten trojúhelník magický? Protože neexistuje investice, která by splňovala všechny tři parametry současně.

Magický trojúhelník investic

Magický trojúhelník investic
Magický trojúhelník investování: investoři chtějí co nejvyšší výnos s co nejnižším rizikem při zachování vysoké likvidity.

Každý si prostě musí vybrat a každý musí něco oželet. Člověk, který se obává o své investované prostředky a děsí se každodenních výkyvů burzovních indexů, buď nebude vůbec investovat do akcií, zvolí raději dluhopisy a spokojí se s menším výnosem, popřípadě se burze zcela vyhne a nakoupí třeba pozemky nebo nějaký obraz. Proč ne, nebude jej trápit inflace ani kurzové ztráty.

Jiný investor se rizika nebojí, chápe ho jako nedílnou i nezbytnou součást akciového trhu a nedělá mu problém přijatou a rozumnou míru rizika akceptovat. Volí akcie a věří ve vysoký výnos. Jeho volba bude správná, pokud investiční horizont, tedy doba, po kterou investici drží, je dostatečně dlouhá. V dlouhém časovém horizontu míra rizika významně klesá.

Jak si tedy vybrat investici, která bude tou správnou volbou?

Nejprve si musíte ujasnit svůj cíl a motivaci, časový horizont, finanční možnosti a posoudit nákladovost zamýšlené investice.

Cílem může být našetřit na nové auto za tři roky, možná chcete našetřit dětem na studium a máte k dispozici deset let nebo se hodláte zabezpečit na stáří a do důchodu půjdete za třicet let. Váš investiční horizont zásadním způsobem výběr investice ovlivňuje.

Stejně tak je rozdíl, zda chcete investovat jeden tisíc nebo deset tisíc korun měsíčně či zda chcete investovat jednorázově a jakou částku. Máte-li pár milionů, můžete uvažovat třeba o nemovitosti.

Na druhou stranu, investování do nemovitosti znamená velikou počáteční investici a s vlastnictvím jsou spojeny náklady na údržbu, ale třeba nákup akcií vás přijde jen na pár tisíc za vstupní poplatek a náklady na údržbu nejsou žádné.

A pak je dobré se podívat na likviditu. Pokud budete potřebovat rychle hotové peníze, můžete svoji investici odprodat? A jak rychle? Akcie prodáte každý obchodní den za aktuální cenu, ale nemovitost třeba až za půl roku a kde je psáno, že vám kupec dá tu cenu, kterou vy chcete? Totéž platí pro pozemky nebo umělecké sbírky.

Cíl, investiční horizont, náklady, vaše finanční možnosti a likvidita jsou tedy faktory, jejichž kombinace determinují výběr investice.

V těchto pojmech si musíte udělat jasno nejprve vy sami a pak je dobré se poradit s finančním poradcem, kterému důvěřujete a požádat ho, aby vám poradil a nabídl vhodné produkty. Pokud nemáte potřebné znalosti či zkušenosti, nepouštějte se do toho sami. Malá chyba stojí velké peníze a napravit se nedá.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Volba investice – co vzít v úvahu
Souhrn
Volba investice - co vzít v úvahu
Jméno článku
Volba investice - co vzít v úvahu
Popis
Druhý díl seriálu o základních principech investování pro drobné investory od Michala Valíška představí typy investic, magický trojúhelník a poradí
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                                                                                        

Jedna reakce na “Volba investice – co vzít v úvahu

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..