Výběr strategie - seriál o základních principech investování pro drobné investory
Seriál Základní principy investování pro drobné investory, díl třetí – Výběr strategie

Seriál Základní principy investování pro drobné investory, díl třetí – Výběr strategie

3. díl seriálu o základních principech investování pro drobné investory vám poradí s výběrem investiční strategie.

Máte-li stanovený cíl, je logickým dalším krokem výběr strategie, kterou svého cíle dosáhneme. Mladším z vás už možná nic neříká jméno ing. František Čuba. Tento dnes již postarší a nemocný pán se ještě nedávno sporadicky vyskytoval v Senátu, ale kdysi to býval legendární předseda dříve legendárního JZD Slušovice. Z jediného setkání s ním si pamatuji jednu jeho kouzelnou větu:

„Ke každému cíli vede deset cest a jedna z nich je nejlepší. A tu musíš najít, mladej“.

Z toho plyne i definice:

Strategie je cesta. Je to cesta, která vás dovede ke splnění zvoleného cíle a je optimální.

Při investování do nemovitostí nebo cenností žádnou strategii hledat nelze. Prostě koupíte a držíte. Více strategií umožňuje především investování do cenných papírů, tedy akcií, dluhopisů, podílových listů a alternativních investic.

Většina drobných investorů se snaží o tzv. časování trhu. Je to princip, při kterém kupujete, když jsou ceny dole a prodáváte, když jsou ceny na vrcholu. Na první pohled je to logické a co je logické, musí být správné. Tato strategie se ale neosvědčuje. Řada výzkumů a analýz dokládá, že v dlouhodobém horizontu nepřináší tato strategie lepší výsledky, než jiné metody. Jistě se ptáte, v čem je tedy zakopaný pes. Problém je v tom, že nikdy nevíte, kdy jsou ceny na minimu a kdy na vrcholu.

Pokud např. sledujete měsíc trvající prudký sestupný trend, řeknete si, že je dobrý čas na nákup nějakých akcií, teď jsou přece levné! Nakoupíte, a klidně se stane, že ceny klesají ještě další dva měsíce, a může trvat třeba celý rok, než se vrátí na cenovou hladinu, na které jste realizovali nákup. Váš zisk bude za celou tu dobu v záporných číslech a konci nula. Obdobně, ceny akcií, které máte nakoupeny, jsou na dlouhodobých maximech (jako třeba v současnosti americké akcie) a rozhodnete se prodat. Může se ale klidně stát, že kurzy vašich akcií půjdou ještě další dva roky nahoru a vy si budete říkat. „já blbec, proč jsem to prodával, vždyť jsem dnes mohl mít …“

Prognózu vývoje finančních trhů obtížně a s častými chybami dělají štáby analytiků a specialistů, kteří mají k dispozici veškeré informace, matematické a stochastické metody a špičkový software. Vy jako soukromníci nemáte žádnou šanci.

Nejlépe se proto pro drobné investory osvědčuje strategie, které říkáme Kup a drž.

Strategie Kup a drž

Je založena na dlouhodobě nastavené investici s pravidelným měsíčním nákupem různých druhů aktiv za pevně danou částku. Její výhodou je, že nákupní ceny se v čase průměrují. Pokud jdou trhy nahoru, vyděláváte na růstu hodnoty. Pokud jdou dolů, nakupujte větší počet aktiv a po změně trendu realizujete zisk díky multiplikačnímu efektu – větší počet aktiv násobeno vyšší cenou dává větší zisk. Tyto vlny se mnohokrát opakují a dlouhodobý investor, který udrží nervy na uzdě a věří ve správnost své cesty, je odměněn slušným ziskem. Tuto strategii aplikujeme téměř u všech našich klientů a s potěšením mohu říci, že žádný z nich ještě nikdy neprodělal. Kup a drž ovšem neznamená kup a nic nedělej. V odůvodněných případech není problém provést rebalancování portfolia nebo jeho části a přizpůsobit jej aktuálnímu stavu či očekávanému vývoji.

Jsou samozřejmě i jiné strategie. Dlouhodobě úspěšná je např. strategie Nobelovy nadace, která každý rok vyplácí tučné odměny oceněným vědcům a umělcům a stále má dost peněz na další ročník. Nobelova nadace má ovšem k dispozici milionové sumy a investuje proto trochu jinak, než drobný investor.

Zajímavá je strategie, kterou vymyslel a uplatňuje ve svém fondu Pure Alpha Strategy známý investor Ray Dalio. Jeho strategie se jmenuje All Seasons, volně přeloženo Strategie pro všechny časy. Tedy on to nevymyslel, dávno před ním s tímto principem přišli pánové Harry Browne a Terry Coxon ve své knize „Inflation Proofing your investments“ a byl to první projekt, který vycházel z principu respektování ekonomického cyklu. Ale dnes, v době globalizace a zásahů centrálních bank do vývoje ekonomického cyklu, musíme řadu ekonomických pravidel přehodnotit. Nicméně Ray Dalio se proslavil, je dnes respektovanou veličinou burzovního světa a jeho hedgeový fond Bridgewater je velmi úspěšný.

Nelze také nezmínit největší investorskou legendu současnosti, Warrena Buffetta, zvaného „Věštec z Omahy“. Investice jeho společnosti Berkshire Hathaway jsou založeny na kupování podhodnocených aktiv. Má to logiku, podhodnocenou akcii nakoupím za nižší cenu, než je její cena skutečná, a v budoucnu mohu právem očekávat zisk. Musíte ale umět tu podhodnocenou společnost najít a věřte, není to nic jednoduchého. Musíte mít ty správné informace ve správný čas, být velmi dobrým ekonomem a perfektně rozumět chování finančních trhů. Buffet to ale umí lépe než jiní a proto je úspěšný.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Výběr investiční strategie
Souhrn
Výběr investiční strategie
Jméno článku
Výběr investiční strategie
Popis
Michal Valíšek vám v 3. dílu seriálu o základních principech investování poradí s výběrem strategie. Jaká je ideální strategie pro drobné investory?
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele

Jedna reakce na “Výběr investiční strategie

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..