Časový horizont investic
Seriál Základní principy investování pro drobné investory, díl čtvrtý – Časový horizont investic

Seriál Základní principy investování pro drobné investory, díl čtvrtý – Časový horizont

Nedílnou a přirozenou součástí každé investice je přítomnost rizika. Těch rizik je několik, ale investoři nejvíce vnímají riziko tržní neboli riziko ztráty hodnoty. Dalších typů rizik se moc nebojí, i když jsou neméně reálná. Mám na mysli riziko likvidity, měnové riziko, geopolitické riziko a podobně. Obavám drobných investorů však vévodí zcela jasně tržní riziko – investor se bojí, že o své peníze přijde.

K riziku musíme přistupovat ne jako k hrozbě a bát se, nýbrž jako k faktu, který si uvědomujeme a kalkulujeme s ním. Riziko totiž umíme spočítat a zmenšit na míru, která je téměř pro každého investora přijatelná. Pro analytika je riziko jen matematická veličina, kterou kvantifikuje a dosadí do příslušných vzorců. Umíme tedy každému investorovi sdělit, jak velkou míru rizika podstupuje a s jako velkou pravděpodobností se toto riziko projeví na hodnotě jeho investice.

Jsou dva základní způsoby, jak výrazně snížit míru rizika. Tím prvním je časový horizont a tím druhým je diverzifikace portfolia. Dnes si budeme povídat o tom, jakou roli hraje v našem investování čas.

Role času v investování

Platí zásada, že s délkou investice výrazně klesá tržní riziko. Dokumentovat to můžeme na mnoha příkladech a grafech a jeden z nich vám ukážeme:

Vývoj S&P 500
Vývoj S&P 500 v časovém horizontu dvaceti let, zdroj: Bloomberg

Na obrázku je graf vývoje hlavního amerického akciového indexu S&P 500 za dvacet let. Období do roku 2014 je vybráno záměrně, protože je na něm vidět to, co chceme ukázat, po roce 2014 již následoval jen nepřetržitý růst hodnot až na dnešních cca 2 700 bodů. Jak můžete vidět, jsou na grafu velmi dobře patrné dvě období prudkých depresí. Ta první byla od jara 2001 do podzimu 2002 (cca 18 měsíců) a hodnoty indexu klesly z 1366 bodů až na 815 bodů, jednalo se tedy o ztrátu asi 40 % původní hodnoty.

Druhá velká deprese přišla na podzim roku 2007 a trvala také zhruba rok a půl. Index spadl z hodnoty 1549 bodů až na úroveň 735 bodů, jednalo se tedy o ztrátu asi 53%. V obou případech šlo o nebývale velké propady, jejichž důvody zde probírat nebudeme, nejsou v tomto místě podstatné. Podstatné jsou tyto skutečnosti, které na grafu rovněž velmi dobře vidíte:

  • po prudkém propadu následuje období prudkého růstu (prakticky vždy)
  • delší období velkých ztrát jsou jen dvě za dvacet let!!
  • celkem se jedná jen o tři roky velkého poklesu
  • delší období trvalého růstu jsou tři
  • celkem se jedná o 17 let stálého růstu
  • za sledované období se index S&P 500 zhodnotil přibližně o 320 %

Je tedy patrné, že investice do akcií, řekněme na čtyři roky, může být vysoce riziková, protože může nastat období poklesu a v daném krátkém časovém rámci se hodnoty nemusí vrátit do zisku a investor prodělá. U akcií proto doporučujeme jako minimální časový horizont osm až deset let. Na tomto časovém úseku ještě nikdy akciové portfolio nevykázalo ztrátu.

Role času při investování do dluhopisů

Investice do dluhopisů, které se vyznačují nižší volatilitou (kolísáním), mohou být kratší. Mnoho drobných investorů si plete investování a spekulace a myslí si, že provedou na burze pár obchodů a během několika málo let z nich budou boháči. To se nikdy nestane!!! Mějte na paměti, že investování je dlouhodobý proces.

Bonmot závěrem

Na závěr snad jen krásný bonmot Warrena Buffetta, který na otázku, jaký investiční horizont považuje za optimální, odpověděl:

Nejlepší horizont je navždy.“

Tím chtěl říci, že nejlépe udělá ten investor, který si z akciových obchodů udělá celoživotní záležitost. A měl pravdu. Pokud se tím budete řídit i vy, nebudete mít nikdy finanční starosti. A přidám ještě jednu hlubokou pravdu, kterou by si měl každý investor napsat na noční stolek vedle své postele:

„Čas je váš nejlepší spojenec, pokud jej dokážete využít a největší nepřítel, pokud jej promarníte.“

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Časový horizont investic
Souhrn
Časový horizont investování
Jméno článku
Časový horizont investování
Popis
Časový horizont investování pro investice nejen do akcií a dluhopisů je velmi důležitý. Krátký může znamenat ztrátu. Čas může být váš nepřítel i spojenec.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele

3 thoughts on “Časový horizont investic

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..